2024.04.16, Kedd
Újjászületett Nyíregyháza több mint 100 éves kúriája
Fotók: MTI

Újjászületett Nyíregyháza több mint 100 éves kúriája

mti.hu

2020.07.21. 18:50 - Gyöngyösi Klaudia

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméter alapterületű kúriát két részletben újították fel.

Hirdetés

Átadták a felújított, közel 120 éves Kállay-kúriát Nyíregyházán. A beruházás csaknem egymilliárd forintból a Konzol-Plusz Építőipari, Szolgáltató Kft. kivitelezésében valósult meg. A projekt egyik fő célja volt, hogy méltó módon megőrizze annak a nagy magyar családnak a nevét és életét, amelyek tagjai alakították a történelmünket, illetve korokon átívelően harcoltak és dolgoztak Magyarországért.

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, 3000 négyzetméter alapterületű kúriát két részletben újították fel.

A Modern Városok Program keretében 594 millió forintból előbb elvégezték az épület teljes rekonstrukcióját, majd további 400 millió forintot fordítottak a mellett álló épület felújítására.

Az egykor honvédségi hadosztályparancsnokságként, később hadkiegészítő parancsnokságként, majd toborzóirodaként funkcionáló palotában kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítottak ki. Helyet kapott benne egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig.

 

 

A beruházás során megújult az épület környezete, kialakították a csapadékvíz-elvezetést, valamint parkolók és kerékpártárolók is épültek.

 

Színháztörténeti múzeum és mozi is létesül a városban

Az ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy a kúria felújításán túl folyamatban van Nyíregyháza kulturális negyedének létrehozása is.

Ez a volt helyőrségi művelődési ház, azaz a Kállay-kúria rekonstrukciója mellett egy színháztörténeti múzeumot és mozit magába foglaló létesítmény kialakítását, valamint a Bessenyei tér és a Benczúr tér felújítását is tartalmazza.

Kállay Miklós, a miniszterelnök unokája felelevenítette, hogy az 1993-ban megnyílt Kállay-gyűjtemény huszonhét év után költözhetett a rangjához méltó épületbe. „A tizenhatezer kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal rendelkező, a Kállay-leszármazottak személyes tárgyait és iratait őrző gyűjtemény még sokáig ad munkát a művészettörténészeknek” – tette hozzá.

Mi épül?Nyíregyházakúriaműemlékfelújításépítőipari cégekKonzol-Plusz Építőipari, Szolgáltató Kft.Modern városok program

Hírlevél

Hirdetés