2024.04.23, Kedd
Zárul az Etele pláza kivitelezése, szeptemberben jön a nyitás
Fotók: Futureal csoport

Zárul az Etele pláza kivitelezése, szeptemberben jön a nyitás

magyarepitok.hu

2021.02.17. 08:10 - Hegedűs Gergely

Buda legnagyobb bevásárlóközpontja bruttó 137 ezer négyzetméter összterülettel jött létre a vasút, a metró, az autópálya, illetve számos busz- és villamosjárat találkozásánál.

Hirdetés

Hamarosan elkészül a Magyarország első okosplázájaként számon tartott Etele Plaza - derül ki az ingatlanfejlesztő Futureal csoport közleményéből. A fővárosban a Kelenföldön létrejött 300 millió eurós beruházásban a szerkezetépítést részben a Bayer Construct Zrt. kivitelezte, a pláza építéséhez a Peri teherhordó szerkezetet használták. A projektet a Paulinyi & Partners tervezte.

Korábbi képek a szerkezetépítésről - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A bevásárlóközpontot 2018-ban kezdte el építeni a kivitelező konzorcium, a szerkezetépítési fázisról ebben a cikkünkben adtunk hírt 2019-ben. Az okospláza idén szeptemberben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. 

A munkát nagyságrendileg jellemezte, hogy a zsaluzott felület 165 ezer négyzetméter, a beépített beton 53 ezer köbméter volt, a pláza építéséhez pedig 600 tonnányi Peri teherhordó szerkezetet használtak fel.


Magyarországon egyedülálló szerkezeti megoldás

Ahogy a korábbi közleményekből is kiderült, Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja egyedülálló digitális és építészeti megoldásokkal jött létre. 

A bevásárlóközpont külső megjelenését a főbejárati homlokzat 1200 négyzetméteres üvegfal szerkezete, valamint a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formavilága határozza meg és teszi különlegessé.

Utóbbi külön szerkezeti megtámasztás nélkül készült, Magyarországon egyedülállóan.

A bruttó 137 ezer négyzetméter összterületű Etele Plaza a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, számos busz- és villamosjárat, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál valósult meg. Az előzetes számítások szerint naponta mintegy 40 ezer vásárlót vonz majd.

Fotók: Futureal csoport


Az épületben 180 üzlet kap majd helyet, összesen 55 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel. A legnagyobb divatüzletek mellett belső rendezvénytér, élelmiszeráruház, teraszkapcsolatos éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház kerülnek elhelyezésre. Az 1300 férőhelyes mélygarázsban a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül.


Félévvel eltolták a nyitást

A most megejelent sajtóközlemény szerint a beruházás már célegyenesben van. A bevásárlóközpontot fejlesztő Futureal-csoport a tavaszra tervezett nyitást hat hónappal kitolta idén szeptemberre annak érdekében, hogy minimalizálják a világjárvány hatásait. "Annak ellenére, hogy a Futureal az eredetileg tervezett tavaszi határidőre is elkészült volna az Etele Plaza fejlesztésével, úgy döntöttünk, hogy egy komolyabb pénzügyi ráfordítás mellett új nyitási időpontot jelölünk ki" - áll a közleményben.

"Ezzel lehetőséget adtunk partnereinknek, hogy fellélegezzenek, és az átalakult piaci igényekhez alakíthassák üzleti stratégiájukat. A lépésünk sikeresnek bizonyult, mivel a bérbe adható kiskereskedelmi területünk több mint háromnegyede már bérlőre is talált."

A sajtóanyag szerint az Etele Plaza iránti nagyfokú piaci érdeklődést jól mutatja, hogy a Peek & Cloppenburg is itt nyitja meg első üzletét Budán.

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.KelenföldszerkezetépítésPeri Kft.Paulinyi-Reith & PartnersFutureal

Hírlevél

Hirdetés