2024.04.19, Péntek
Hónapokon belül szerkezetkész állapotba kerül az Etele Plaza
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hónapokon belül szerkezetkész állapotba kerül az Etele Plaza

magyarepitok.hu

2019.06.26. 12:59 - Almási Krisztina

A 22 ezer alapterületű bevásárlóközpontban 180 üzlet és 1300 parkolóhely kap helyet, a pláza építéséhez 600 tonnányi Peri teherhordó szerkezetet használnak fel.

Hirdetés

A Futureal-csoport fejlesztésében és részben a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében hamarosan szerkezetkész állapotba kerül az Etele Plaza, ősszel már felkerülhet a bokréta az épületre. A bevásárlóközpont P2 és P1 mélygarázs szintekből, egy földszintből, egy magasföldszintből és további 5 emeletből áll majd.

A 22 ezer m2 alapterületű és bruttó 137 ezer m összterületű Etele Plaza építése a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, számos busz- és villamosjárat, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál valósul meg. Ezeknek a közlekedési lehetőségeknek köszönhetően a pláza a belvárosból akár 10 perc alatt is elérhető lesz, és naponta mintegy 40 ezer vásárlót vonz majd.

A Paulinyi-Reith&Partners által tervezett épületben 180 üzlet kap majd helyet, összesen 55 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel. A legnagyobb divatüzletek mellett belső rendezvénytér, élelmiszeráruház, teraszkapcsolatos éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre várja a látogatókat.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Dizájn, okos megoldások, rengeteg parkolóhely – ezek várják a látogatókat

A főváros első okosplázájában az 1300 férőhelyes mélygarázsban a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül. Az épület egyedi szolgáltatóközpontjában lévő átvételi ponton vehetők át az interneten rendelt áruk, illetve a megvásárolt áruk házhozszállítását is itt lehet megrendelni.

 

 

A BREEAM fenntarthatósági minősítéssel rendelkező környezetbarát bevásárló- és szórakoztatóközpont egyedülálló megjelenését a főbejárati homlokzat külön alátámasztás nélküli, 30 méter magas és 30 méter széles függönyfal szerkezete, illetve a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formavilága határozza meg. A belső tér digitális dizájnelemét egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős médiafelület adja.


A Peri teherhordó tornyai és támaszai nagyban megkönnyítik az építkezést

A bevásárlóközpont törtvonalú alaplemeze 2018 novemberére készült el, a felszerkezetet pedig 2018 szeptemberében kezdte el építeni a kivitelező konzorcium, melynek munkálatai előreláthatóan idén októberig tartanak.

A 22 ezer négyzetméter alapterületű pláza az alatta futó metróalagút, illetve a változó funkcionalitás miatt eléggé tagolt. A teljes épület építéséhez összesen 7 toronydaru áll rendelkezésre, melyből 4 daru a Bayer Construct Zrt. által kivitelezett 2-4-5-6. dilatációk területén található.

 

A PERI közel 9 méter magas UP Flex teherhordó tornyai és 6,25 méter magas MULTIPROP támaszai ezen dilatációk területén bizonyították teherbíró képességeiket a magasfödémek építése során, mintegy 600 tonna mennyiségben.

A legnagyobb szintkülönbséget -3,15 méter szintről indulva +5,90 méter szintmagasságig a PERI UP Flex tornyok segítségével lehetett áthidalni. A MULTIPROP egyedi támaszokat pillérek, falsík váltások környezetében, illetve olyan helyeken alkalmazták, ahová a PERI UP Flex tornyok nem fértek volna be, és azok kiegészítésére elegendő volt az egyedi támaszok teherbíró képessége is.


A nehezebb kihívásokkal is megbirkóznak a Peri megoldásai

A kivitelező számára a legnehezebb megoldást a 4-es metró kihúzó műtárgya feletti szerkezetek elkészítése jelentette, mert a kihúzó műtárgy meglévő szerkezetére nem lehetett direktben ráterhelni a gerendákat és födémeket. Emiatt a támaszok alatt alsó teherelosztó rétegrendet alakítottak ki, MULTIFLEX fatartós rendszerrel. További műszaki kihívást a rámpák szerkezetének építése során az adta, hogy a teherhordó tornyokat a ferde alapsíkra kellett letámasztani.

A magasfödémek építése során nagy előnyökkel járt a kivitelező számára, hogy a PERI teherhordó tornyai könnyen építhetők voltak, illetve az egyes MULTIPROP támaszok könnyű súlya óriási segítséget jelentett.

 

 

Galéria

Mi épül?Etele PlázaPeri Kft.Bayer Construct Zrt.KelenföldSankó-Ép Kft.

Hírlevél

Hirdetés