2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Teljeskörűen rekonstruálták a szakrendelőt, és egy új pszichiátriai épületet is kialakítottak Dunakeszin
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Teljeskörűen rekonstruálták a szakrendelőt, és egy új pszichiátriai épületet is kialakítottak Dunakeszin

magyarepitok.hu

2021.04.29. 15:20 - Kolinek Nóra

A korszerűsítési munkálatokat és az új épület kialakítását a LATEREX végezte el.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Egészséges Budapest Program (EBP) keretén belül bővítik és felújítják a Dunakeszi szakrendelőt. A projektben a Pest megyei város egészségügyi központjában új épületet kapott a pszichiátria, és megvalósult a szakrendelő teljes körű rekonstrukciója és bővítése is. A kivitelezési munkákat a LATEREX Építő Zrt. végezte el.

A kivitelezések 2019 szeptemberében indultak, és a szakrendelő idén március közepén teljeskörűen el is készült. A pszichiátria különálló új épületének felépítése mindössze 9 hónap alatt sikeresen befejeződött, és 2020 augusztusában használatbavételi engedélyt kapott.

 

A szakrendelések a felújítás idején is működtek

A szakrendelő a 70-es években készült nyeregtetős, vasbeton pillérvázas és vasbeton szendvicspaneles épület, amely 2015-ben teljes körű energetikai felújításon esett át.

A rekonstrukció különlegessége, hogy a munkálatokat egy működő szakorvosi intézményben munkaidőben kellett megvalósítani, emellett az épület közepén egy teljesen új vasbeton szerkezetű 1600 kg-os teherbírású személyliftet alakítottak ki, valamint a meglévő liftaknát magasították egy emeleti szinttel.

A belső átalakítás során közbenső födémeket építettek be, a műtőt a kedvezőbb műszaki megoldások miatt a tetőtérből áthelyezték a földszintre. Az épület északi és keleti szárnyában a 2-2 szinten nyitott födémmezőket bezárták, a meglévő vasbeton tartógerendákra új monolit vasbeton födémlemez épült 19 cm szerkezeti vastagsággal, majd erre került az új rétegrend kialakítás.

 

Az új pszichiátriai épületben 4 rendelőt és 2 csoportszobát alakítottak ki

A pszichiátria a meglévő szakorvosi rendelőintézettől függetlenül, a telek délkeleti oldalán épült, a munkálatokat itt egy földszintes garázs elbontásával kezdték.

A lapostetős, monolit vasbeton attikafalas épület, tartószerkezetéből adódóan síkalapozási rendszerű, a tervezett pilléreket talpgerendák kötik össze, melyek sávalapokra, illetve kiszélesedő tömbalapokra támaszkodnak.

A szerkezetileg pillérvázas, kitöltő falas épület részben három-, nagyobb részben kétszintes, így tömegében átmentet alkot a szomszédos lakóépületek és a szakorvosi rendelő épülete között.

Az új épületben az alábbi helyiségeket alakították ki:

  • a földszinten: 4 rendelő, 1 nővérszoba, 1 asszisztensi szoba és egy központi váró a hozzá tartozó funkciókkal (mosdók, takarítószer raktár, hulladéktároló);
  • az I. emeleten: 2 csoportszoba, 1 iroda, 1 teakonyha, 1 dolgozói öltöző és a központi váró a hozzá tartozó funkciókkal (mosdók, takarítószer raktár).

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Dunakesziegészségügyi fejlesztésEgészséges Budapest Program

Hírlevél

Hirdetés