2024.03.19, Kedd
Elkészült Szilvásvárad lovas óriásfejlesztése
szilvasvarad.hu

Elkészült Szilvásvárad lovas óriásfejlesztése

MTI, kozbeszerzes.hu, ted.europa.eu

2018.08.12. 08:00 - Antal Zsófia

Egy hét múlva ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit a közel 7 milliárd forintból létrejött lipicai lovasközpont.

Hirdetés

Augusztus 18-án nyílik meg a Heves megyei Szilvásváradon a lipicai lovasközpont - mondta Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója pénteken az M1 csatornán. A központot a Kincsem Nemzeti Lovasprogram részeként, 6,8 milliárd forintból fejlesztették, 10 hektáron 3 ütemben. Augusztus 18-án már mindhárom egység - a fedeles lovarda komplexum, a kiszolgáló egységek és a nyitott lovaspálya - várja a látogatókat.

A nyitás alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében családi napot rendeznek. A főigazgató szerint a fejlesztésnek köszönhetően több tízezren látogatnak majd el a településre. A beruházásnak köszönhetően lehetőség lesz többek között nemzetközi szintű versenyek és edzőtáborok megrendezésére is.

 

Ezekből az elemekből állt össze a nagyberuházás

A projekt kivitelezői a Mészáros és Mészáros Kft. és az Euro Campus Kft. voltak. Az Állami Ménesgazdaság 2014-es, TED-en közzétett közbeszerzési felhívásában szereplő részletek szerint a három ütemben megvalósult fejlesztésben az alábbi elemek jöttek létre.

Az első ütemben a régi lovarda átépítésével egy új, közel hatezer négyzetméteres fedeles lovarda valósult meg, négyévszakos lovaspályákkal, istállóval, pódiummal, jegypénztárral, büfével és kiszolgáló helyiségekkel (pl. szalmatároló, trágyatároló, boxok stb.) Az emeleten található lelátó több mint 800 férőhelyes. Ehhez az ütemhez tartozott egy 3500 négyzetméteres rendezvénycsarnok építése, továbbá 5800 négyzetméter területrendezési munka is, gazdasági utak építésével és parkosítással.

A második ütemben parkoló-, közmű- és útépítési munkák (4500 négyzetméter aszfaltozás), valamint 9800 négyzetméter környezet- és tereprendezés és 17 ezer négyzetméter gyepesítés valósult meg.

A harmadik ütemben ismét magasépítési munkák következtek. Felépült egy 8000 férőhelyes stadion, benne 10 ezer négyzetméternyi versenypályával, valamint megújult a 300 négyzetméteres versenyiroda, a zsűritorony és az öltözőépületek. Mindehhez összesen 1600 folyóméternyi fa karám és tízezer négyzetméternyi melegítőpálya is tartozik.

Mi épül?stadionépítéssportberuházásokturizmusMészáros és Mészáros Kft.Euro Campus Kft.Szilvásvárad

Hírlevél

Hirdetés