2024.03.19, Kedd
A Peka Bau impozáns székházának falairól az építőipar ikonikus jelenetei köszönnek vissza
Fotók: Peka Bau

A Peka Bau impozáns székházának falairól az építőipar ikonikus jelenetei köszönnek vissza

magyarepitok.hu

2022.01.25. 11:09 - Kolinek Nóra

Az északkeleti régió meghatározó építőipari vállalata saját tervezésű és kivitelezésű irodaházának belső tereit a praktikum és az esztétikum harmóniája jellemzi, emellett kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatos építészeti megoldásokra.

Hirdetés

A miskolci székhelyű Peka Bau 2000 Építőipari Kft. az északkelet-magyarországi régió egyik legnagyobb építőipari vállalkozása. Az építészeti tervezéssel, engedélyeztetéssel és generálkivitelezéssel foglalkozó vállalat immár 22 éve dolgozik sikeresen az ügyfelek elégedettségéért.

Referenciái között − egyebek mellett – megtalálható a DVTK új multifunkciós kosárlabdacsarnoka, a Hell energiaitalgyártó vállalat hazánkban egyedülálló üzeme, a Miskolctapolcai Strandfürdő korszerűsítése, valamit a számos díjat bezsebelő miskolci szórakoztató- és élményközpont, az Avalon Park kivitelezése.

Fotók: Peka Bau

A cég dinamikus fejlődésének köszönhetően csapata folyamatosan bővül, így kinőtte korábbi székhelyét, és 2021 végén új, saját tervezésű és kivitelezésű irodaházba költözött. Az új székház építésének körülményeiről Pető Györggyel, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

„Tekintettel arra, hogy cégünk építészeti tervezéssel és generálkivitelezéssel egyaránt foglalkozik, nem volt kérdés számunkra, hogy saját székházunkat mi magunk tervezzük és építjük”

 − ismertette a beszélgetés elején az ügyvezető.

Hozzátette: „A költözés ötlete 2020 januárjában fogalmazódott meg bennünk. Az új központ tervezése 2020 októberében kezdődött, és hozzávetőleg fél évet vett igénybe. A kivitelezést 2021 márciusában kezdtük meg, és 2021 decemberében vehettük birtokba új székházunkat, ahová 41 kollégánk költözött be. Elképzeltünk egy épületet, mely teljes mértékben a mi kreativitásunkat tükrözi, és ennek szellemében kezdtük el az új iroda tervezését.”

 

Az edzőterem falain mozgalmas építőipari jelenetek motiválják a mozogni vágyókat

Az épületbe belépve egy modern, tágas fogadótérben találjuk magunkat, amely körül különböző méretű, kiválóan felszerelt, minden igényt kielégítő, hangulatos és modern tárgyalókat helyeztek el.

Fontos szempont volt, hogy a munkavégzés helyiségei mellett közösségi tereket is kialakítsanak, ezért a földszinten kávézósarok, egy átlagosnál nagyobb konyha és egy éttermeket idéző étkező várja kollégákat és a partnereket.

A jól felszerelt edzőterem hozzájárul a kollégák egészségének megőrzéséhez, regenerálódásához, biztosítja a szellemi-fizikai feltöltődést, emellett edzés közben a falakon elhelyezett dinamikus építőipari jelenetek motiválják a munkatársakat.

A felső három emeletet prémium kategóriás, modern irodák foglalják el. Számos egyterű irodahelyiséget alakítottak ki, a Peka Bau hitvallása szerint ugyanis a kreatív tervezői munka hatékonyságához elengedhetetlen, hogy a csapattagok könnyen és gyorsan tudjanak egymással kommunikálni.

 

 

A belső tereket a praktikum és az esztétikum harmóniája uralja

Pető György elmondta azt is: „A belső terek kialakításában nem kértük külső cég segítségét, minden helyiséget saját elképzelés alapján rendeztünk be. Már az első perctől kezdve gondosan figyeltünk arra, hogy a praktikus, ránk szabott kialakítás, a kényelmünket szolgáló ergonomikus megoldások mellett esztétikus, harmonikus látvány köszönjön vissza.”

A színek kiválasztásakor a Peka Bau szakemberei nem követték vakon az éppen aktuális trendeket, inkább homogénebb, időtlen árnyalatok mellett tették le voksukat, mint például a finom bézs vagy éppen a szürke. Több helyen is organikus formákkal igyekeztek lágyítani, harmonikusabbá tenni a tereket: kerek puffokkal, asztalkákkal és kisbútorokkal találkozhatunk.

A berendezés egyik legfőbb célkitűzése volt, hogy az egymással harmonizáló megoldások nyugodt környezetet biztosítsanak a mindennapi feladatokhoz.

A válaszfalak zömét üvegből tervezték, melyek amellett, hogy páratlan eleganciát kölcsönöznek, kevésbé törik meg a csodálatos panorámát. Az üvegfóliákon itt szintén ötletes, az építőiparra jellemző formák köszönnek vissza.

A kivitelezés kihívásaira térve az ügyvezető elmondta, hogy a legszigorúbb követelményeket támasztották magunkkal szemben, ugyanakkor igyekeztek egy szoros, de tartható határidőt kitűzni. Hozzátette azt is, hogy a koronavírus járvány nem volt jelentős hatással a kivitelezésre, ütemtervnek megfelelően haladtak a munkálatok, és a saját maguk elé kitűzött határidőket tartani tudták a cég szakemberei.

 

Fontos szerephez jutottak a fenntartható építészeti megoldások

A földszint + háromszintes épület magassága: 12,15 méter és mintegy 1500 négyzetméter irodatérrel rendelkezik. A székház tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatos megoldások alkalmazására.

  • A hűtés-fűtést, az elektromos áramot és a vizet a tetőn elhelyezett napkollektor optimalizálja.
  • Helyiségenként hőmérséklet szabályzó rendszert építettek ki, továbbá szellőztetőrendszer gondoskodik arról, hogy friss oxigén jusson minden helyiségbe.
  • Rengeteg zöld növényzetet telepítettek.
  • A gépészetet és az árnyékolást automatikus rendszer vezérli.
  • Hő- és hangszigetelt ablakokat és nagysebességű liftet építettek be.
  • Rendszámtábla felismerő rendszer segíti a zökkenőmentes beléptetést.
  • A helyiségeket okostelevíziókkal és gerinckímélő irodai székekkel szerelték fel.

A beszélgetés végén Pető György elmondta, büszke arra, hogy sikerült felépítenünk Miskolc egyik legexkluzívabb irodaházát, ahol modern, elegáns környezetben biztosíthatják a munkavállalók számára a nyugodt és kényelmes munkavégzést. Hozzátette:  

„A letisztult, de mégis magával ragadó székház tökéletes referencia is, mely által az ide látogatók képet kaphatnak a cégünk által képviselt minőségről.”

 

Galéria

Iparági hírekPEKA-BAU 2000 Kft.irodaépítésszékházBorsod-Abaúj-Zemplén megyeMiskolcirodaház

Hírlevél

Hirdetés