2024.03.19, Kedd
A vasúti kiberbiztonsági tanúsítás úttörője lehet hazánkban a RailCert Hungary Kft.
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A vasúti kiberbiztonsági tanúsítás úttörője lehet hazánkban a RailCert Hungary Kft.

magyarepitok.hu

2022.09.27. 11:30 - Kolinek Nóra/Szabó Ákos

A RailCert Hungary Kft. célja, hogy a vasúti kiberbiztonság tanúsítási területen elsőként szolgálhassa ki a Magyarországon megjelenő piaci igényeket, valamint tovább erősítse piaci pozícióját.

Hirdetés

Ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, a magyar vasúti tanúsító vállalat, a RailCert Hungary Kft. kiberbiztonságot érintő megállapodást kötött a RINA Services S.p.A.-val az InnoTrans 2022 vasúti közlekedési és közlekedéstechnológiai szakmai vásáron.

A megállapodás értelmében a két vállalat elsőként biztosít kölcsönösen lehetőséget európai szabvány szerinti vasúti kibertanúsítási tevékenységek lefolytatásához. A megállapodás aláírásakor lapunk is jelen volt, és lehetőségünk adódott kérdéseket feltenni a két vállalat képviselőjének.

Dégi András, a RailCert Hungary Kft. ügyvezetője ismertette:

„Az együttműködés tárgya a vasúti kiberbiztonság tanúsítása, amely jelenleg még nem jelent meg kötelezően alkalmazandó követelményként a releváns előírásokban, viszont fontos elmondani, hogy a vasúti digitalizáció irányába haladunk. Véleményezési és előkészítői fázisban vannak olyan előírások, amelyek alapján úgy gondolom, hogy a következő 2-4 évben az Európai Unió illetékes bizottsága kötelező jellegűvé teszi azokat. A kiberbiztonság az egyik sarokpontja a vasúti digitalizációt érintő biztonsági kérdéseknek, amelyre már a jelenben fel kell készülnünk, hogy a jövő biztonságos legyen.”

Majd hozzátette:

„Követelménnyé teszik, hogy bizonyos rendszerkomponensek, illetve bizonyos alrendszerek kibervédelmi előírásainak megfelelően tanúsítási eljárás kerüljön lefolytatásra. Erre vonatkozóan a Magyar Szabványügyi Testület 2021 augusztusában már kiadta a vonatkozó MSZ CLC/TS 50701:2021 „Vasúti alkalmazások. Kiberbiztonság” szabványban foglalt követelményrendszert, mely alapján már meg lehet tenni az első lépéseket.”

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Hosszútávú cél: akkreditáció megszerzése a vasúti kibertanúsítás területén

A RINA Services S.p.A. az elsők között szerezte meg akkreditációját a vasúti kibertanúsítás területén. Az együttműködés értelmében a RailCert Hungary Kft. a tapasztalt partner szakmai tudásának segítségével kíván Magyarországon elsőként munkát végezni. Hosszabb távon a vállalat célja, hogy amint a magyarországi nemzeti akkreditáló hatóság felkészül az új tanúsítási sémát érintő terület akkreditálási feladataira, úgy a RailCert Hungary Kft. legyen az első olyan hazai szervezet, amely a vasúti szakmát érintő kibertanúsításra akkreditációt szerez.

„A vasúti szektorban a kiberbiztonság új területként jelent meg nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Alapelveink közé tartozik, hogy a lehető legfrissebb szakmai ismeretanyagokat sajátítsuk el, és olyan piaci lehetőségeket tárjunk fel, amelyek akár már az idei vagy még csak a jövő évben merülnek fel feladatként, még abban az esetben is, ha távolinak tűnnek azok. Ugyanakkor fontos, hogy amint aktuálissá és elvégzendő feladattá válnak, úgy a magyar piaci szereplők részére a RailCert Hungary Kft. készség szintű szakmai megoldást kínáljon”

fűzte hozzá az ügyvezető.

A hazai vasúti szereplők felismerték a tanúsítási folyamatok jelentőségét

Francesco Manca, a RINA Services S.p.A. tanúsítási igazgatója elmondta:

„A kiberbiztonságot érintő megállapodás újabb mérföldkő a két társaság partnerségében. Évek óta fennálló munkakapcsolatunk tapasztalata az, hogy ez egy fejlődésre lehetőséget adó, egymás céljainak elérését segítő együttműködés. Jelenleg is minden magyarországi projektünk a RailCert Hungary Kft. partnerségében zajlik.”

Arra a kérdésünkre, hogy milyen sajátosságokat látnak a magyar vasút vonatkozásában a RINA Services S.p.A. tanúsítási igazgatója kifejtette:

„Az utóbbi években elértük, hogy valamennyi szereplő, különösen a vasúti pályahálózat-működtető megértette a tesztelés, értékelés és tanúsítás fontosságát. A vasúti szereplők saját tevékenységükbe, munkavégzésükbe folyamatosan építik be a megfelelőségértékelésekhez kapcsolódó sajátosságokat, amelyekhez tartozó követelmények igazolása és teljesítése a biztonságos és átjárható vasúti közlekedés megvalósításához járulnak hozzá.”

„A legnagyobb kihívás valamennyi szereplő és a sajátos eljárásrendek összehangolása, koordinálása, továbbá a helyszíni tesztelések megszervezése és sikeres lebonyolítása. A nehézségek ellenére a magyarországi munkavégzésünk folyamatos és gördülékeny, köszönhetően partnerünknek is, a RailCert Hungary Kft.-nek. A magyarországi kollégák az esetleges nyelvi nehézségek leküzdésében, valamint az országra jellemző gazdasági és műszaki eljárásokban is segítséget nyújtanak” – tette hozzá végül az olasz partner.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

The aim of RailCert Hungary Kft. is to be the first in the field of railway cybersecurity certification to serve the growing market needs in Hungary and to further strengthen its market position. The Hungarian railway certification company RailCert Hungary Kft. has signed a cybersecurity agreement with RINA Services S.p.A. at the InnoTrans 2022 rail transport and transport technology trade fair. Under the agreement, the two companies will be the first to provide mutual facilities for carrying out European-standard railway cyber certification activities.

András Dégi, the CEO of RailCert Hungary Kft., announced that the subject of the cooperation is the certification of railway cybersecurity, which is not yet a mandatory requirement in the relevant regulations, but he considers it important that we are moving towards the digitalisation of railways. Cybersecurity is one of the key issues for rail digitisation safety, which needs to be prepared for now to ensure a safe future.

Francesco Manca, Certification Director of RINA Services S.p.A., said that the agreement on cybersecurity is another milestone in the partnership between the two companies. The experience of their collaboration over the years are that offers opportunities for development and helps each other to achieve their goals. All their projects in Hungary are currently being carried out in partnership with RailCert Hungary Kft.

 

Kötött pályaRailCert Kft.InnoTransvasútfejlesztésvasúti tanúsításAsBoNoBoDeBo

Hírlevél

Hirdetés