2024.03.29, Péntek
Kiberbiztonság a vasúti közlekedésben – Fontos megállapodás született az InnoTrans 2022 szakmai kiállításon
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Kiberbiztonság a vasúti közlekedésben – Fontos megállapodás született az InnoTrans 2022 szakmai kiállításon

magyarepitok.hu

2022.09.22. 19:30 - Kolinek Nóra

Az Európai Unió több fronton dolgozik a kiberbűnözés elleni küzdelem, a kiberdiplomácia és a kibervédelem fokozása érdekében. A RailCert Hungary Kft. célja, hogy az ágazat hazai szereplőinek figyelmét felhívja a szakterület jelentőségére.

Hirdetés

Szeptember 20. és 23. között Berlinben rendezik meg az európai közlekedési szakma egyik legnagyobb rendezvényét, az InnoTrans 2022 közlekedéstechnológiai vásárt. Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk az eseményen részt vesz a magyar vasúti tanúsító vállalat, a RailCert Hungary Kft. is.

A vállalat célja nemzetközi kapcsolatainak, együttműködéseinek erősítése és bővítése, ennek keretében került sor a rendezvényen az olasz RINA Services S.p.A.-val történő megállapodás ünnepélyes aláírására.

A megállapodás értelmében a RailCert Hungary Kft. és a RINA Services S.p.A. elsőként biztosítanak kölcsönösen lehetőséget – a CLC/TS 50701:2021 szabvány szerinti – vasúti kibertanúsítási tevékenységek lefolytatásához.

A két vállalat együttműködése évekre nyúlik vissza

A RINA Services S.p.A. Európa egyik zászlóshajója a más szektorokban is zajló kibertanúsítás területén, a RailCert Hungary Kft. pedig hazánkban meghatározó szereplő a digitális alrendszerek és rendszerelemek megfelelőségértékelése terén. Mindkét társaság rendelkezik saját nemzeti kijelöléssel (DeBo), mindezeken felül bejelentett szervezetek (NoBo) is, továbbá AsBo szervezetként független kockázatértékelési eljárás lefolytatására is jogosultak. A kijelölésekről és azok jelentőségéről korábban Dégi Andrással, a RailCert Hungary Kft. ügyvezetővel beszélgettünk.

A vállalatok közötti többéves kapcsolat a kezdetektől fogva eredményes és gördülékeny. Mindkét szervezet számára a szakmaiság, a projektorientáltság és sikeres vasúti beruházások lefolytatása a cél.

Jelenleg is több hazai projekt megfelelőségértékelését végzik közösen. Ezek egyike a GSM-R rendszer 2. ütemének NoBo és DeBo hitelesítési eljárásai, amely során a tervezéstől egészen az üzembehelyezésig tartó megfelelőségértékelési tevékenységet látják el konzorciumban.

Az 1-es, Budapest (Kelenföld) – Hegyeshalom vasútvonal szűk keresztmetszeteinek felszámolását célzó beruházás megfelelőségértékelési feladataiban a RINA Services S.p.A. − közreműködő szervezetként támogatja a RailCert Hungary Kft. munkáját.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A digitalizáció térhódításával a kibervédelem is kiemelt szerephez jut

A vasúti közlekedés digitalizációjának fejlődésével a szektor kibervédelmének is fokozott figyelmet kell szentelni. Az Európai Unió több fronton dolgozik a kiberbűnözés elleni küzdelem és a kibervédelem fokozása érdekében. Ezen törekvések a vasúti szektorra új, kiberbiztonság központú követelményeket határoznak meg, melyekkel a vasúti szereplők számára egy biztonságosabb digitális tér hozható létre.

A vasúti kiberbiztonsági követelményeket megfogalmazó CLC/TS 50701:2021 szabvány a kommunikációs, jelzési és információ feldolgozási rendszerek, a gördülőállomány és a helyhez kötött berendezések, mint például ETCS (European Train Control System – Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer - a Szerk.), a biztosítóberendezések, jármű fedélzeti berendezések, utastájékoztató eszközök, távvezérlési rendszerek, távközlési eszközök esetében alkalmazandó alrendszerekre és rendszerelemekre egyaránt érvényes.

A vállalat célja a vasúti kiberbiztonság tanúsítási eljárásainak elősegítése

A RailCert Hungary Kft., mint vasúti megfelelőségértékeléssel foglalkozó cég, fontosnak tartja, hogy a vasút biztonságkritikus területein is naprakészen tartsa a tudását és a legfrissebb lehetőségekkel segítse a szektor szereplőinek tevékenységeit.

A megállapodás a két szervezet számára tapasztalatcserét, ezáltal szakmai fejlődést és további piaci lehetőségeket biztosít, emellett példát mutathat a sikeres nemzetközi együttműködésekre.

A megfelelőségértékelés és független kockázatértékelés területén a két társaság elérte, hogy valamennyi vasúti szereplő kellő hangsúlyt fektessen az eljárások sikeres lefolytatására, és a biztonságos közlekedés maradéktalan biztosítására.

A RailCert Hungary Kft. célja Magyarországon is bevezetni, megismertetni a kiberbiztonság szakterületét, valamennyi ide vonatkozó követelmény maradéktalan teljesítésével. Továbbá, hogy elsőként legyen jelen a hazai vasúti kiberbiztonság tanúsítási piacon teljeskörűen ellátva valamennyi kapcsolódó és ezen a területen jelentkező feladatot.

A megállapodással kapcsolatban a két cég vezetőjét a helyszínen is megkérdeztük, és a napokban újabb cikkben számolunk be a meglátásaikról.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

The European Union is working on several fronts to fight against cybercrime and increase cyber defence. These efforts are setting new cybersecurity-centric requirements for the rail sector to create a safer digital space for rail operators.

InnoTrans 2022, one of the biggest events for the European transport industry, will take place in Berlin from 20th to 23rd September. The Hungarian railway certification company will also participate in the event. The company's aim is to strengthen and expand its international relations, and as part of this, an agreement with the Italian company RINA Services S.p.A. was signed at the event. Under the agreement, RailCert Hungary Ltd. and RINA Services S.p.A. will be the first to provide facilities for the performance of railway cyber certification activities in accordance with the CLC/TS 50701:2021 standard. The agreement will enable the two organisations to exchange experience, thus ensuring professional development and further market opportunities, and will also set an example for successful international cooperation.

The aim of RailCert Hungary Ltd. is to introduce the field of cyber security in Hungary and to be the first company in the Hungarian railway cyber security certification market, providing all related services.

 

Kötött pályaInnoTransRailCert Kft.NoBoDeBoAsBovasúti tanúsításvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés