2024.03.19, Kedd
Több mint 110 éves iskolaépület újul meg Tatán
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Több mint 110 éves iskolaépület újul meg Tatán

magyarepitok.hu

2021.04.29. 13:10 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás az Euro Generál Zrt. és Possibuild Kft. konzorciumának kivitelezésével valósul meg.

Hirdetés

Megkezdődik a Tatai Vaszary János Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése – derült ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. A beruházás az iskola teljes területét érinti valamilyen formában, így összesen 6544 négyzetméter belső tér és 2682 négyzetméter udvari terület újul meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Euro Generál Zrt. és Possibuild Kft. konzorciumának kivitelezésével valósul meg.

Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A fejlesztés a Tatabányai Tankerületi Központ megrendelésére készül. Az engedélyezési és kiviteli terveket a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. készítette, a kivitelezés lebonyolítása, műszaki ellenőrzése pedig az Oprimum Term Kft. feladata.

Az épületegyüttes 3 épületrészből áll: egy 1700-as években honvéd kaszárnyának épült részből, egy 1904-ben állami népiskolának épült részből, valamint egy 1996-ban épített tornateremből. A már meglévő épületek teljes gépészete és villamos hálózata megújul, valamint az oktatásra használt terek egy jelentős része is új burkolatot kap. 

Mindezek mellett teljes egészében megújul az iskola udvara, melyen egy rekortán gumiburkolattal ellátott sportpályát is kialakítanak a szakemberek.

 

Már zajlanak a bontási munkálatok

„Az épületegyüttes gyarapodik egy újabb tornateremmel is, követve a növekvő tanulói létszámot és a mindennapos testnevelés bevezetése szülte pedagógiai igényeket. Jelenleg a kaszárnyaépület belső bontási munkálatai zajlanak, ugyanis ez a terület volt legkönnyebben, az iskola életét legkevésbé zavaró módon leválasztható az épületegyüttes többi részeiről” – nyilatkozta lapunknak Pálffy-Józsa Kristóf a Possibuild Kft. projektmenedzsere.

Hozzátette: itt az említett korszerűsítéseken túl három irányú bővítés zajlik:

  • először is az alapterületében és a kiszolgált szintek tekintetében is bővül a lépcsőház,
  • emellett akadálymentes lift kerül beépítésre egy kisebb bővítményben,
  • új mosdóhelyiségek kerülnek megépítésre, illetve kialakításra,
  • valamint részben beépítésre kerül a tetőtér, új oktatási tereket - 6db csoporttermet – hozva létre.

Az iskolai tanév lezárultával kezdik a kivitelezők a népiskolai szárny és a már meglévő tornaterem felújítását is, majd a nyár derekán, augusztus elején fognak hozzá az új tornaterem alapozási munkálataihoz. A tervek szerint a kaszárnyaépületet adják majd át elsőként, a projekt pedig 2021 kora tavasszal fejeződik be az udvar rendezésével.

 

Bizonyos javítási munkák már nem tűrnek halasztást

„A műemléki besorolású iskola épületének egyes részei több, mint 110 évesek. Ebből rengeteg probléma adódik, mind a szerkezeteket, mind a gépészeti és villamos rendszereket illetően. Ezen túl csak részben felelnek meg a mai kor pedagógiai kihívásainak - gondoljunk csak a hirtelen reflektorfénybe került informatikai hálózatokra, az bontott csoportok által generált többlet tanterem-igényre, a megnövekedett tanulói és pedagógusi létszámra” – avatott be a részletekbe Pálffy-Józsa Kristóf.

Ezek mellett vannak akut statikai gondok is, amelyek javítása halaszthatatlan. Ezekre a felvetődő problémákra időről-időre reagálni kell és itt most elérkezett az idő. A projekt hasznát élvezni fogja első sorban minden diák és pedagógus, de rajtuk kívül az iskola összes dolgozója is. A megújult, rendezett környezetből áradó harmónia pedig pozitív hatást gyakorolva a gyermekekre eléri majd a szülőket is” – tette hozzá a projektmenedzser.

A szakember az iskola múltjába is beavatta lapunkat, mely szerint a területen egykor temető volt kápolnával, a terület végében pedig patak csörgedezett.

„Komoly kihívás és felelősség egy ilyen nagy múltú helyszínen építkezni, vigyázva a régebbi korok emlékeire, kegyelettel az egykor itt elhantoltak földi maradványai iránt” – mondta Pálffy-Józsa Kristóf.

A projekt szerződött kivitelezési határideje 2021.02.28.

A sajtóeseményen részt vett:

  • Varga Edit, intézményvezető,
  • Bencsik János, országgyűlési képviselő,
  • Michl József, Tata város polgármestere,
  • Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerület Központi igazgatója,
  • és dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerület Központ szakmai vezetője.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.Euro GeneráliskolaépítésiskolafelújításTata

Hírlevél

Hirdetés