2024.03.29, Péntek
Véghajrában a szabadkikötő új raktárcsarnoka a Weinberg kivitelezésében
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Véghajrában a szabadkikötő új raktárcsarnoka a Weinberg kivitelezésében

magyarepitok.hu

2021.06.07. 13:50 - Kalácska-Nagy Nóra

Speciális irattár-csarnokot épít a Weinberg zöld tetővel és megújuló energiával.

Hirdetés

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) Magyarország legnagyobb trimodális logisztikai központjának üzemeltetője. Teljeskörű hajózási, vasúti és egyéb logisztikai szolgáltatásokat nyújt, valamint személyre szabott ipari ingatlanok fejlesztését és bérbeadását kínálja.

A Weinberg’93 Kft. az évek során már 5 épület generálkivitelezőjeként dolgozott a BSZL területén, legfrissebb munkája a „D3” jelű csarnok. Papp Tibor projektvezető adott lapunk számára tájékoztatást a folyamatban lévő munkáról, amelynek kivitelezése éppen egy évvel ezelőtt kezdődött.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Az épülő csarnok 13 ezer négyzetméter alapterületű, a közbenső - 1. és 2. emeleti - iroda szintek és szociális létesítmények (vizes blokkok, öltözők és teakonyhák.) mintegy ezer négyzetméteren terülnek el.

A csarnok öt modulból áll, melyből négy irattár funkciót kap, az ötödik modul pedig raktárként fog szolgálni.

A projektvezető elmondta, hogy az 1-4. modul (I. ütem) készre jelentése megtörtént, a tervezett befejezés júniusban, az 5. modul befejezése (II. ütem) augusztusban valósul meg.

Zöld tető épült, szélsőséges időjárást is jól tűrő növényekkel

A munkaterület átvételét követő egy hónap régészeti feltárásokkal telt. „Ennek során kiderült, hogy avar kori temetőt találtak az épülő létesítmény alatt. Ennek feltárása, a leletek mentése és dokumentálása után indult az alapozás.”– fejtette ki Papp Tibor.

A csarnok tartószerkezete előregyártott vasbeton szerkezet, kiegészítő acél merevítésekkel. A főbejáratot acél pergola, illetve sávos homlokzat burkolati design elemek díszítik.

„Napelemek biztosítják a megújuló energiát, melyek a tető körülbelül 10 %-át fedik le. A tető további részére, nagyjából 60 %-ára zöld tető épült egyedi, szélsőséges időjárást tűrő növényfajtákkal és saját öntözőrendszerrel”

 – részletezte, majd hozzátette, a gépészeti rendszer része a napkollektor is.

Az irattároláshoz speciális biztonsági rendszereket építenek ki

Ami a belső teret illeti, a csarnoktérben lévő polcokon 10,5 méter magasságig lehetséges a tárolás. A polcsorok között targoncás rakodás zajlik, mely nagy pontosságú, ipari padló felületet kíván. Az irattárolás speciális igényeihez igazodva, tűz- és egyéb biztonsági rendszereket építenek ki a szakemberek.

A biztonsági rendszereken kívül további speciális berendezéseket is telepítenek, így például billenő kapukat a szinteken történő raklapos anyag fogadásához, illetve lehajtható rámpákat és rámpa kiegyenlítőket az ipari kapuknál történő rakodáshoz.

Az épülethez közel 8.000 négyzetméter térkő burkolat csatlakozik, ezen belül kamionos- és személygépjármű forgalomra méretezett útszakaszokkal és járdákkal. A környezetbarát energiaforrások, az akadálymentes kiépítés, a korszerű technológiák használata elősegíti, hogy egy funkciójában minden igényt kielégítő, ugyanakkor esztétikus megjelenésű csarnoképülettel gazdagodjon a BSZL ingatlankínálata.

Galéria

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.BudapestBudapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt.csarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés