2024.05.25, Szombat
Két hónap múlva már az épületeket kivitelezik a debreceni BMW-gyár területén
illusztráció

Két hónap múlva már az épületeket kivitelezik a debreceni BMW-gyár területén

magyarepitok.hu

2021.11.03. 12:13 - Hegedűs Gergely

Az 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd.

Hirdetés

A jövő év elején kezdődnek a BMW Group jövőbeni debreceni gyárának első épületkivitelezési munkálatai, így a központi irodaépület és a képzési központ építése, egyben új álláshelyeket hirdetnek meg - közölte a német cég szerdán az MTI-vel.    


A munkák már a tavalyelőtt elkezdődtek

Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból, a magyar kormány 12,3 milliárd forint támogatásával felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek.

Ahogy azt korábban is jeleztük, a BMW-gyárnak a Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet ad otthont. A 400 hektáros terület előkészítésében a Market Építő Zrt. 2019 eleje óta főszerepet játszik, miután elvégezte a nagytömegű földmunkákat és a tereptendezést, majd pedig a felvonulási létesítmények megvalósítására kiírt pályázatot is elnyerte, amely az építési konténerváros felépítéséről szól. Utóbbi egyúttal a leendő gyár generálkivitelezője számára biztosítja az organizációs terület ideiglenes víz-és szennyvíz hálózatát, valamint az építési térvilágítást, az építési energiaellátást és az aszfaltozott építési utakat is.

A meghatározó jelentőségű gyár építkezésének jelenleg zajló szakaszában szintén részt vesz a víz- és mélyépítési munkákban is elismert Szabadics Építő Zrt.

Szintén az előkészítéshez tartozó fontos feladatot képeztek a gyár cölöpözési munkálatai, amelyet a HBM Soletanche Bachy Kft. valósított meg. A vállalat a teljes terület speciális mélyépítési munkáit végzi, amely magában foglalja a cölöpalapozás megtervezését és kivitelezését, valamint a fejtömbök földmunkáinak elvégzését.

Jövőre a nem technológiai jellegű épületek készülnek

A gyár helyszínén jelenleg is zajlanak a csapadékvíz-elvezető árkok, a vízvezetékek és a különböző infrastruktúra-berendezések telepítési munkálatai, valamint az energiaellátás, az utak és a parkolók kiépítése. 

A cél, hogy az épülő gyárból már az évtized közepén tisztán elektromos meghajtású autók kerülhessenek ki - írta a közlemény.   

A BMW Group építési és létesítmény-fejlesztési csapata 2022-ben számos nem technológiai jellegű épület felépítését helyezi előtérbe: így többek között a tervezési, minősítési és képzési feladatoknak, valamint a humánerőforrás- és menedzsment-funkcióknak otthont adó épületek is elkészülnek. Az olyan technológiai épületek felépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat, mint például a présüzem, a szerkezetépítő részleg, a karosszériafényező műhely és az összeszerelő csarnok, az elkövetkező hónapokban nyitják meg - tették hozzá.   


Az új modellgeneráció számára Debrecenben épül az első gyár

Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint kijelentette: "a létesítményünket építő csapat és Debrecen városa kiváló munkát végez. Együttműködésünk a városvezetéssel és Magyarország kormányának képviselőivel rendkívül professzionális, minden megállapodásunk határidőre teljesült. Nagyon elégedett vagyok a telephelyünkön zajló építési munkálatok előrehaladásával is".   

A BMW Group a Neue Klasse modellgeneráció számára Debrecenben építi fel első gyárát, amelynek gyártósoráról az évtized közepétől olyan elektromos járművek gurulnak majd le, amelyeket a kezdetektől a kompromisszumoktól mentes, tisztán elektromos meghajtás sajátosságai szerint terveznek a mérnökök - írták.   

Beszámoltak arról is, hogy a hamarosan kezdődő építési szakasz kapcsán újabb karrierlehetőségek nyílnak meg, elsősorban olyan munkaterületekkel a középpontban, mint például a humánerőforrás, a létesítményüzemeltetés, a pénzügy és a beszerzés. Az álláslehetőségeket a BMW Group debreceni gyárának karrieroldalán teszik közzé.

Mi épül?DebrecencsarnoképítésüzemépítésBMW-gyárMarket Építő Zrt.HBM Kft.Szabadics Zrt.

Hírlevél

Hirdetés