2024.03.19, Kedd
Két hét múlva elkezdődnek a debreceni BMW-gyár építési munkálatai
aktualis.blogstar.hu

Két hét múlva elkezdődnek a debreceni BMW-gyár építési munkálatai

MTI, magyarepitok.hu

2020.01.30. 17:12 - Almási Krisztina

A HBM munkájával megindul a cölöpözés a jövőbeni üzem területén, ahol az előkészítés még tavaly januárban elkezdődött.

Hirdetés

Két hét múlva, február 13-án kezdődnek a debreceni BMW-gyár cölöpözési munkálatai, amelyet a HBM Soletanche Bachy Kft. valósít meg. A beruházás első ütemében 460 ezer négyzetméter alapterületű épületet építenek meg - közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége.

A gyár helyszínéül szolgáló teljes, 400 hektáros területet az előkészítési munkálatokat követően áprilisban adják át a beruházónak. Már zajlanak az ipari és közlekedési infrastruktúra kialakításának munkálatai, melynek keretében többek között két autópálya-leágazást, egy nagy kapacitású vasúti átrakót, egy kamionparkolót és új vonatmegállókat is létesítenek.

Az előzetes becslések szerint az idei évtől kezdődően mintegy 6000 ember dolgozik majd a gyár és környezetének építési munkálatain.

A BMW-gyárnak otthont adó Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet 400 hektáros területének előkészítésén tavaly január óta dolgoznak. Többek közt régészeti, lőszermentesítési és talajkiegyenlítési munkálatokat végeztek, melynek során 2,4 millió köbméter földet mozgattak meg és másfél kilométer dréncsövet fektettek le. A projektben  a Market Építő Zrt. földmunkákat végzi, a minőségellenőri feladatokat a Főber Zrt és a Fugro Kft. látja el.

Szintén a Market nyerte el a gyárépítés során elsőként kiírt, felvonulási létesítmények megvalósításáról szóló pályázatot. A megbízás az építési konténerváros felépítéséről szól, mely egyúttal a leendő gyár generálkivitelezője számára biztosítja az organizációs terület ideiglenes víz-és szennyvíz hálózatát, valamint az építési térvilágítást, az építési energiaellátást és az aszfaltozott építési utakat is.

Mára a munkálatok 80-90 százaléka elkészült, a teljes területet áprilisban adják át a német beruházónak. Az üzemben a tervek szerint évi 150 ezer autót gyártanak majd.

Mi épül?DebrecenBMW-gyárHBM Kft.Market Építő Zrt.üzemépítésautóiparFőber Zrt.Fugro Consult Kft.

Hírlevél

Hirdetés