2024.04.27, Szombat
Modern állványtervező módszerrel készült a soroksári templom belső állványzata
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu és Layher Kft.

Modern állványtervező módszerrel készült a soroksári templom belső állványzata

magyarepitok.hu

2022.02.28. 07:30

A Layher 3D modelleken alapuló digitális állványtervező koncepciója segítségével hatékonyan épült meg a soroksári templom belső rekonstrukciójához alkalmazott térállvány.

A Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia felújításáról tavaly augusztusban cikkeztünk először. A kívül-belül megújuló épület kivitelezéséért és állványozásáért a Budai Műemlék Felújító Kft. felel.

A rekonstrukciós munkák első szakaszában az egyik fő feladatot a tető javítása jelentette, ehhez a fedést, illetve az azbesztpala részeket távolították el. A templom beázásának elkerülése érdekében egy ideiglenes védőtetőt állítottak fel, amelyet a Layher Blitz homlokzati állványzat tartott.

Jelen cikkünkben a templom belső restaurációjához szükséges állványzatot és annak tervezését mutatjuk be, amely abból a szempontból kiemelkedő, hogy előre tervezés és kiváló projektkoordináció eredményeképp gyorsan, költséghatékonyan és pontosan sikerült felépíteni a belső restaurációhoz szükséges állványzatot.

A templom állványozása során a megoldást egy - a mennyezeti restaurátori munkákhoz szükséges - állvány pódium kialakításában látták, amely gurulóállványok fogadására is alkalmas, aminek köszönhetően a boltívek is rugalmasan megközelíthetővé váltak. A padok közötti teret pedig szabadon hagyták, hogy a misék alkalmával a hívőket ne korlátozza semmilyen akadály a mozgásban, illetve elkerüljék a balesetveszélyt.  

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Hatékony állványtervező módszer segítette a kivitelezőket

A templom állványozása során fontos szempont volt, hogy a padsorokat nem volt szabad elmozdítani, a korlátozott mozgástér miatt milliméter pontosságú tervezésre volt szükség. A tervezési munka a kivitelezők és a Layher mérnökök példaértékű kooperációjával zajlott, melynek során a Layher SIM tervezési módszer keretein belül valósították meg a projektet. A Layher SIM az állványozási folyamatok BIM rendszerbe történő integrálása, mely lefedi az összes fő tényezőt, ami befolyásolja az állványozást a tervezéstől kezdve, a logisztikán át, a kivitelezésig.

Az épületről csak korlátozottan álltak rendelkezésre tervek, ezért korábban, még az ideiglenes védőtető tervezésekor 3D szkenneléssel beszkennelték a teljes épületet – kívülről és belülről is, így a teljes épületszkennelés költséghatékony döntésnek bizonyult. A bonyolult belsőépítészeti elemek miatt szintén hasznos volt a belső térben való szkennelés.

A 3D tervezés során az épületről készült pontfelhőre illesztették az állványzatot. Ennek köszönhetően gyorsan és érthető módon lehetett szemléltetni a megrendelő részére a tervezett állapotot a virtuális térbe illesztve.

Az észrevételeket figyelembe véve gyorsan és hatékonyan tudták véglegesíteni a terveket, a pontfelhős tervezés révén az állvány talppontjait a geodéta pedig már ki tudta tűzni.

A Layher SIM keretein belül, a LayPLan Material Manager program segítségével figyelembe vették a már meglévő anyagkészleteket, így minimális mennyiségű plusz anyagot kellett beszerezni. A kivitelező és az állványépítő szakemberek által kapott állványterveken - a szokásos módon – a 3D-s tervre mutató link is megtalálható, amely egy QR kód segítségével nyitható meg. Ezt az eljárást használták az állványépítés során.

Fotó: Layher Kft.

Alapelemekből felépíthető a teljes belső állványzat

A templomban felhasznált állványmegoldást a sokoldalú Allround rendszer szolgáltatja. Belső terek állványozásánál indokolt és javasolt ezen állványrendszer használata, hiszen a moduláris rendszer rugalmasságának köszönhetően szinte bármilyen egyedi, helyszíni körülményhez igazodik. Emellett statikailag is előnyös az Allround állványrendszer használata.

A kivitelező rendelkezésére állt az Allround állványrendszer alapja és több kiegészítő elemtípus is. Ezeket rendszeresen és profin alkalmazza különböző projektjei során, ezzel egy jól kihasználható állványrendszert tudhat magáénak, megtérülő befektetést biztosítva vállalatának.

A templom belsejében 10 méter magas Allround térállvány épült 16 tonna állványanyag felhasználásával. Szintén nagy előnye a rendszernek, hogy kizárólag az Allround alapelemeivel, rácsos tartók beépítése nélkül is kialakíthatták a padok feletti, 9,2 méter fesztávolságú áthidalást.

A tervezés sikerét mutatja, hogy a templom megvalósult állványzata 100%-osan megegyezik a tervezett állványzattal.

A hatékony tervezés a kulcsa a sikeres projekteknek

A projekt kiváló példa a hatékony állványozási projektek megvalósítására, hiszen a Layher SIM keretein belül elvégzett pontos és alapos tervezéssel – ideértve az állványtervet, az anyagigényt, a logisztikát és a megvalósítást -, valamint a kivitelező, a megrendelő és a Layher kiváló kooperációjának köszönhetően hatékonyan és biztonságosan épült fel az állványzat.

Emellett a projekt jól példázza azt is, hogy belső terek (templomok, műemléki épületek, valamint egyszerűbb és bonyolultabb kialakítású belső terek) felújítása és építése során az Allround állványrendszer tökéletes választásnak bizonyul, hiszen a moduláris rendszernek köszönhetően bármilyen egyedi, helyszínhez igazodó állványzat megvalósítható.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Budai Műemlék Felújító Kft.Budapesttemplomfelújításállványzattervezés