2024.03.19, Kedd
Elavult technológiát korszerűsít a Penta Kft. – megújul Gyömrő szennyvíztisztító telepe
Fotók: Penta Kft.

Elavult technológiát korszerűsít a Penta Kft. – megújul Gyömrő szennyvíztisztító telepe

magyarepitok.hu

2022.06.30. 19:30 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelezést folyamatos minőségellenőrzés mellett állandó műszaki irányítással valósítják meg a szakemberek.

Hirdetés

A Penta Kft. az SP Szeremle Konzorcium tagjaként önállóan végzi a gyömrői szennyvíztisztító telep fejlesztését. A Strabag Zrt. 46,24 %-kal konzorcium vezető, míg a Penta Kft. 53,76 %-kal konzorciumi tag – tájékoztatta lapunkat Németh Norbert, a Penta Kft. építésvezetője.

A szerződést 2021. szeptember 07-én írták alá, majd a hatályba lépés 2021. október 22-én történt meg. A szerződés magába foglalja többek között a csengődi és a gyömrői szennyvíztisztító telepek fejlesztését, a tervezési és kivitelezési feladatok teljes körű ellátásával együtt.

Fotók: Penta Kft.

A túlterhelt telep mára már 10 -15 %-al túllépi az engedélyben lévő 3500 m3/nap (31500 LE) mennyiséget, melyhez további 1400 m3/nap (10600 LE) kapacitás valósul meg a projekt során, így összesen majd 5000 m3/nap (42100 LE) kapacitású telep jön létre.

Az elavult technológia megújul és kibővül egy korszerűbb technológiával.

A beruházás részeként:

  • Elkészül a telep egy modern rács- és homokfogó műtárggyal.
  • Megvalósul egy összetett biológiai műtárgy is 20 x 35 m méretben - ebben a vízoszlop magasság 5 m.
  • Kialakítanak egy utóülepítő műtárgyat, mely az új technológiai részről kapja a terhelést. Ennek a műtárgynak az átmérője 19 m benne 5 m vízoszlop magassággal.
  • Épül továbbá egy havária tározó, mely csapadékos időben a beérkező megnövekedett terhelést képes megfelelő módon tárolni. Ennek átmérője 24 m, benne 5 m vízoszlop magassággal.
  • Megvalósul egy osztóakna, a tisztított szennyvíz elvezetésére,
  • valamint egy új fertőtlenítő medence, melyben el lehet végezni az esetleges fertőtlenítést, fertőzés veszélyes időszakban (külön előírások szerint).

Jelenleg a szerkezetépítés zajlik

A meglévő és máig rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt a tisztított szennyvíz vezeték új nyomvonalra kerül mintegy 1100 m hosszban. A tisztított szennyvíz befogadója a Gyáli I. fő csatorna 23 + 678 km szelvénye.

„Jelenleg a kivitelezés a szerkezetépítésnél tart. Eddig elkészült a rácsgépház, a biológiai műtárgy, az utóülepítő műtárgy és a havária tározó teljes földmunkája és szerelőbetonjai. A földmunkák hozzávetőlegesen 5000 m3 földkiemeléssel jártak, melynek nagy részét ez elkészülő műtárgyak körüli visszatöltésre tudunk felhasználni”- avatott be minket a jelenlegi állásba Németh Norbert.

„A biológiai műtárgy 40 cm vastagságú alaplemezének betonozása megvalósult. Jelenleg a műtárgy falainak vasszerelése, zsaluzása és betonozása zajlik az előre tervezett ütemezés szerint. A falak kialakításával egyidőben pedig elhelyezésre kerülnek a villámvédelmi eszközök is” – fejtette ki az építésvezető.

Megtudtuk továbbá, hogy folyamatban van a rácsgépház szerkezetépítése is. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdődtek a technológiai csövek elhelyezései és a technológia előkészítései. Valamint az elkészült új teleprész és a meglévő, felújított teleprész összehangolása is fontos feladat a zökkenőmentes üzemeltetés kialakításához.

A kivitelezés véghatárideje 2023. október 31., mely magába foglal 6 hónap próbaüzemet is, ami során a meglévő és az új telep részek működését össze kell hangolni. A véglegesen elkészült technológia folyamatos és üzemszerű körülmények között működik tovább.

 

Galéria

Mi épül?GyömrőPenta Általános Építőipari Kft.Strabagszennyvíztelepmodernizálás

Hírlevél

Hirdetés