2024.04.19, Péntek
Így készülhet el egy hét alatt egy komplex földszint: előregyártott elemekből épül a Markusovszky kórház új nővérszállója

Így készülhet el egy hét alatt egy komplex földszint: előregyártott elemekből épül a Markusovszky kórház új nővérszállója

magyarepitok.hu

2022.06.29. 08:00 - Füzi Nikolett

A 2F-Bau Kft., és az alvállalkozó GB Group Kft. munkájával megújuló alapanyagok felhasználásával alakítanak ki egy 40 fő elszállásolására alkalmas, 20 apartman egységből álló nővérszállót a szombathelyi Markusovszky Kórház telephelyén.

Hirdetés

Legutóbb május végén számoltunk be arról, hogy hazánkban úttörőnek számító, CLT technológia alkalmazásával zajlik két jelentős fejlesztés is, melynek keretén belül innovatív megoldásokkal épül öko-barát gyermektábor és nővérszálló a fenntarthatóság jegyében.

A két nagyszabású fejlesztés során

  • a 2F-Bau Kft. és GB Group Kft. konzorciumának kivitelezésében egy új közösségi pavilont építenek a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány révfülöpi vitorlás kikötője és gyermektábora területén, valamint ezzel párhuzamosan
  • Szombathelyen egy 20 apartman egységből álló, 40 fő elszállásolására alkalmas nővérszállót alakítanak ki a Markusovszky Kórház 11-es Huszár úti telephelyén.

Az utóbbi Vas megyei projektet az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízásából ugyancsak a 2F-Bau Kft., mint fővállalkozó, és a GB Group Kft., mint alvállalkozó valósítja meg.

 

 

Fenntartható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyaggal dolgoznak

A projektek egyaránt gyors ütemben haladnak előre, ugyanis az épületek olyan előregyártott CLT/RIB rétegragasztott panelek felhasználásával jönnek létre, amelyek már méretre gyártva, előre kialakított nyílás kiképzésekkel valamint az elektromos szerelvények és alapvezeték nyomvonalak kialakításával kerülnek a helyszínre.

Ennek köszönhetően ezeket a speciális fa paneles szerkezeteket a helyszínen már szinte csak a helyükre kell illeszteni, így a falak és a tetőszerkezetek is párhuzamosan készülhetnek.

A „jövő építőanyaga”-ként is említett lemezek PEFCTM szabványok szerint tanúsított telephelyekről, fenntartható és ellenőrzött erdőgazdálkodásból származnak, továbbá megújuló termékekből készülnek. Ennek köszönhetően a piacon az egyik leginkább fenntartható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyagnak számítanak.

 

 

Nem várt nehézségek is felmerültek a projekt elején

Májusban a közösségi pavilon fejlesztésére fókuszáltunk, ezúttal pedig a szombathelyi nővérszálló kialakításáról számolunk be részletesebben. A projekt előrehaladásával kapcsolatosan Turza Mátéval, a 2F-Bau Kft. építésvezetőjével beszélgettünk.

A nővérszálló hagyományos CLT szerkezetből épül fel, amelyben 40 fő elszállásolására alkalmas, 20 apartman egységet, két közösségi helyiséget, illetve a hozzájuk tartozó kerékpár- és autóparkolókat alakítanak ki. A kivitelezés során - akárcsak a pavilon esetében - szintúgy a fenntartható megoldásokat helyezik előtérbe.

„A kivitelezés a munkaterület átvétellel kezdődött meg 2021. április 8-án, mely után nem várt nehézségekbe, kivitelezést gátló tényezőkbe botlottunk a közmű kiváltások során” – fogalmazott a szakember. Kifejtette, a rajzokon feltüntetett vezetékeken, illetve csöveken kívül ugyanis több E.ON hatáskörbe tartozó kábelt is feltártak, melyek kiváltása körülbelül fél évre megakasztotta a munkálatokat, mivel azok pont az épületet szelték keresztbe.

 

 

Hozzátette, ettől függetlenül ez idő alatt elvégezték a komplex távhő vezetékek, illetve a hatáskörükbe tartozó erős, illetve gyengeáramú kábelek kiváltását, valamint a szennyvíz hálózat kiépítését. Miután a fent említett kábel kiváltása is megtörtént, a tereprendezést követően és az épület kitűzése után, a szakemberek újabb nehezítő körülményekbe ütköztek az alapok ásása során. Az építésvezető elmondta, kutakat találtak a földben, melyek szintén beleestek az épületbe, emellett talajcserét is el kellett végezniük.

A kivitelezők azonban ezek ellenére minden nehézséget kiküszöböltek, majd 2022 február elején sor került az első alapbetonozásra.

 

 

Július elejére már teljesen szerkezetkész lesz az épület

Az szakember hozzátette, március közepére már elkészültek az összes alap vasszerelésével, a villámhárítók alapba való bekötésével és betonozásával, majd ezt követően elvégezték a zsalukő lábazat lerakását, illetve a villamos és gépész vezetékek bekötését.

Jelenleg a projekt a szerkezetépítés fázisában tart: már zajlik a CLT falak és födémek állítása, továbbá párhuzamosan dolgoznak a középső beton folyosó, valamint lépcső zsaluzásán és betonozásán. Az elkövetkezendő hetekben a szakágak érkezése várható, megkezdődnek az épületen belüli gépész- és villamos szerelések. Turza Máté ezzel kapcsolatban kiemelte:

„Köszönhetően a CLT technológiának ez egyszerűen fog zajlani, ugyanis az elemek előre kimarva, és kifúrva érkeztek a helyszínre, így várhatóan július elejére már teljes egészében állni fog az épület.”

 

 

Egy héten belül felállították a teljes földszintet

Hozzátette, ebből kifolyólag júliusban már megkezdődhet a nyílászárók elhelyezése, a tetőszigetelés, valamint a homlokzatburkolás is. Az épület belső kialakítását tekintve minden fal gipszkarton burkolatot fog kapni, a vizes helyiségek pedig hidegburkolatot. Kívülről hőszigetelést végeznek, majd egy kompaktlemez táblás homlokzatburkolatot (HPL) is elhelyeznek.

A projektvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a fejlesztés rendkívül gyors és látványos tempóban halad,

a kivitelezők ugyanis az első fal felállításától számítva egy héten belül a helyére illesztették az összes földszinti falat.

Az épület egyébként egy földszintből és egy emeletből fog állni, amely lapostetővel fog rendelkezni. A munkálatok várhatóan 2022 november-december elején fejeződnek be.

 

 

Galéria

Mi épül?2F Bau Kft.GB Group Kft.építőipari cégekSzombathelynővérszállóCLT-házak

Hírlevél

Hirdetés