2024.03.29, Péntek
Túl a hagyományos faépítészeten: innovatív megoldásokkal épít öko-barát gyermektábort és nővérszállót a 2F-Bau Kft.
Fotók: 2F-Bau Kft., GB Group Kft.

Túl a hagyományos faépítészeten: innovatív megoldásokkal épít öko-barát gyermektábort és nővérszállót a 2F-Bau Kft.

magyarepitok.hu

2022.05.31. 16:35 - Füzi Nikolett

A 2F-Bau Kft. és GB Group Kft. munkájával speciális CLT technológia alkalmazásával alakítanak ki gyermektábort és nővérszállót a fenntarthatóság jegyében.

Hirdetés

Gyors ütemben halad az új közösségi terület kivitelezése a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány révfülöpi vitorlás kikötője és gyermektábora területén: a hazánkban úttörőnek számító technológiával épülő közösségi pavilon június közepére már elérheti szerkezetkész állapotát.

Ahogyan arról lapunk korábban már beszámolt, a munkálatok 2022 márciusában kezdődtek meg a 2F-Bau Kft. és GB Group Kft. konzorciumának kivitelezésében.

Az épület 30 gyermek és a velük foglalkozó 10-15 felnőtt elhelyezésére, továbbá oktatási programok és rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

 

Látványterv: 2F Bau Kft.

 

Természetes, fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származó építőanyag

Már a tervezés során is kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a leendő pavilon a lehető legkevésbé terhelje környezetét.

A komplexum gyors megvalósíthatósága a CLT (Cross Laminated Timber) paneles technológia alkalmazásának köszönhető. Az előregyártott CLT, rétegragasztott panelek a részletesen kidolgozott gyártmányterveknek köszönhetően konszignáció alapján méretre gyártva, nyílás kiképzésekkel és az elektromos szerelvények, alapvezeték nyomvonalak kialakításával kerülnek leszállításra a helyszínre.

Ezen felül számos más előnnyel is rendelkezik a hagyományos építőipari alapanyagokkal szemben:

A „jövő építőanyaga”-ként is említett lemezek PEFCTM szabványok szerint tanúsított telephelyekről, fenntartható és ellenőrzött erdőgazdálkodásból származnak, továbbá megújuló termékekből készülnek. Ennek köszönhetően a piacon az egyik leginkább fenntartható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyagnak számítanak.

A CLT a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, szárazon és gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, rögtön terhelhető, a szerkezetek panelosításával pedig minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is. Ennek érdekében minden felhasznált anyag is az öko-barát építkezés irányába mutat: a szigetelőanyagoktól kezdve, a homlokzati burkolatig olyan anyagokat választottak, melyek jól illeszkednek ehhez a természetközeli elgondoláshoz – emelték ki a kivitelezők.

 

Fotók: 2F-Bau Kft., GB Group Kft.


Hamarosan eléri szerkezetkész állapotát a pavilon

A projekt előrehaladásával kapcsolatosan a kivitelező konzorcium szakemberei, Wiedemann Viktor, a 2F-Bau Kft. projektvezetője, és Horváth Gábor, a GB Group Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta lapunkat.

A kivitelezés a helyszíni előkészítő munkálatokkal vette kezdetét, amely során a szakemberek többek között elvégezték a szükséges alapozást, légtechnikai vezetékek csatornakiképzését, valamint a gépészeti és elektromos kiállások előkészítését. Ezzel párhuzamosan már a CLT szerkezet gyártása és helyszínre szállítása is megtörtént, továbbá május közepére már az épület acélszerkezetű tartó vázának kialakítása is elkészült.

Jelenleg a CLT/RIB szerkezet építése zajlik, amellyel a tervek szerint június első hetében végeznek. A speciális CLT/RIB szerkezetnek köszönhetően a falak és a tetőszerkezet is párhuzamosan készülnek. A fa paneles rendszer alkalmazásának köszönhetően június közepére már teljesen szerkezetkész lesz az épület – derült ki a tájékoztatásból.

 

Hazánkban újnak számító CLT/RIB paneltípust alkalmaznak

Wiedemann Viktor a technológia fontosságát hangsúlyozva elmondta, az alkalmazott CLT panelek a fent említett előnyökön felül más szempontból is rendkívül speciálisnak és előremutató technológiának számítanak hazánkban:

a projekt egyik különlegessége, hogy Magyarországon ez lesz az első épület, amely úgynevezett „fordított RIB” panelek felhasználásával készül.

A projektvezetőtől azt is megtudtuk, hogy ezáltal a merevítő bordák, a hőszigetelés és a gépészet is kívül helyezkedik el, belülről pedig egy teljesen „őszinte”, natúr faszerkezetes kialakítást kap a több mint 160 négyzetméteres közösségi komplexum.

 

 

Szombathelyen is nagyvolumenű munkálatok folynak

Mindemellett a kivitelezők arról is beszámoltak, hogy a Révfülöpön zajló munkával párhuzamosan egy másik mérföldkövet jelentő projekt kivitelezése is folyamatban van:

Szombathelyen jelenleg szintén CLT szerkezet alkalmazásával, mintegy 20 apartman egységből álló, 40 fő elszállásolására alkalmas nővérszállót alakítanak ki a Markusovszky Kórház 11-es Huszár úti telephelyén.

A Vas megyei projektet az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízásából ugyancsak a 2F-Bau Kft., mint fővállalkozó, és a GB Group Kft., mint alvállalkozó valósítja meg.

A kivitelezők a beruházás jelentőségével kapcsolatban kiemelték,

„Ez a fajta építési technológia alkalmazása annyira új szellemiségű hazánkban, hogy családi házakon kívül másik ilyen nagy volumenű, többszintes lakóegységből álló CLT épület még nem épült korábban Magyarországon.”

A nővérszálló hagyományos CLT szerkezetes kialakítást kap, amelyben 20 apartman egységet, két közösségi helyiséget, illetve a hozzájuk tartozó kerékpár- és autóparkolókat alakítanak ki. A kivitelezés során - akárcsak a pavilon esetében - szintúgy a fenntartható megoldásokat helyezték előtérbe.

 

 

Galéria

Mi épül?2F Bau Kft.GB Group Kft.építőipari cégekfenntarthatóságKörnyezetvédelemRévfülöpSzombathelyCLT-házaknővérszálló

Hírlevél

Hirdetés