2024.04.24, Szerda
Hazánkban úttörőnek számító technológiával épül a révfülöpi gyermektábor új közösségi tere
Látványtervek: 2F Bau Kft.

Hazánkban úttörőnek számító technológiával épül a révfülöpi gyermektábor új közösségi tere

magyarepitok.hu

2022.03.31. 15:20 - Kolinek Nóra

A közösségi pavilon kivitelezési munkáit 2F Bau Kft. és GB Group Kft. konzorciuma végzi el.

Hirdetés

Új közösségi pavilont építenek a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány révfülöpi vitorlás kikötője és gyermektábora területén. A kivitelezést a 2F Bau Kft. és GB Group Kft. konzorciuma végzi el, a munka 2022 márciusában indul.

A kiírás szerint az épület 30 gyermek és a velük foglalkozó 10-15 felnőtt elhelyezésére, oktatási programok és rendezvények megtartására alkalmas.

A pavilont a régen parkolóként használt – így jól megközelíthető − zúzottkővel burkolt területen helyezik el, kilátással a Balatonra. Az épület egy kis előtérhez tartozó vizesblokkon kívül két, egymástól elkülönülő teremből áll. A kisebb teljesen önálló, a nagyobbik – mobilfallal osztható – az előtérhez kapcsolódik. A két épülettel határolt terasz védett tér, de a Balaton felé kifutó része szabad terület. Előbbi napvitorlákkal fedetté tehető, utóbbi teljesen nyitott. Megközelítésük lépcsőkön és akadálymentes rámpán keresztül történik.

Látványtervek: 2F Bau Kft.

Az innovatív technológia gyors építést tesz lehetővé

A közösségi pavilon hasznos alapterülete 160,77 négyzetméter, magassága 3,54 méter az épület legmagasabb pontja a nyeregtető magasabb gerincvonala 6,63 méter.

A komplexum speciális CLT táblákból készül. Az előregyártott, rétegelt, ragasztott, méretre vágott, élekkel és áttörésekkel készített táblák nagy pontosságú elemként érkeznek a helyszínre, ami gyors helyszíni építést tesz lehetővé. A CLT panelek bordázottak, ami az anyagtakarékosság mellett nagyfokú stabilitást, nagymértékű teherbírást eredményez. A terasz hőkezelt faburkolata acélelemekkel megerősített faszerkezetre épül.

A speciális kivitelezésről Wiedemann Viktor, a 2F-Bau Kft. projektvezetője tájékoztatta lapunkat:

„A fa paneles rendszer alkalmazása annyira friss szellemiségű, hogy elmondhatjuk, hogy Magyarországon ez lesz az első épület, amit ezzel az ún. RIB panellel építenek. Ennek az építési technológiának van már hagyománya, bizonyos elemeit hazánkban is évek óta használják, de konkrétan ez a panel még újnak számít.”

A közösségi tér a fenntarthatóság jegyében épül

A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a megépülő pavilon a lehető legkevésbé terhelje környezetét. Olyan anyagokat választottak, melyek beépítése során nem keletkezik felesleges hulladék, lehetőleg újrahasznosított vagy természetes anyagok. A fából készült panelek alkalmazása jól illeszkedik ehhez az elgondoláshoz.

A hőszigetelés szintén kizárólag természetes alapanyagú szigetelő lemezekből, illetve befújt hőszigetelésből áll. A terasz fából készül, annak időjárásálló előkészítése során nem használnak mérgező anyagokat.

Az elektromos áram ellátását részben a meglévő rendszerbe kötve, részben a csónakházon megtalálható napelemek segítségével oldják meg.

A projektben elvégzik továbbá a szükséges gépészeti és elektromos munkákat, úgy mint a fűtés- és hűtés szerelés, víz-és csatornaszerelés, szellőzés, lámpatestek, vezetékek és védőcsövek szerelése, földelés és villámvédelem.

 

Mi épül?2F Bau Kft.MCC

Hírlevél

Hirdetés