2024.05.24, Péntek
Teljes körű felújítást kaphat a kaposvári könyvtár
Főkép: sinosz.hu

Teljes körű felújítást kaphat a kaposvári könyvtár

magyarepitok.hu

2022.08.08. 12:21 - Kalácska-Nagy Nóra

Az energetikailag nem megfelelő nyílászárók cseréjét tervezik, és a meglévő kémények helyett új kémény kialakítását is megvalósíthatják.

Hirdetés

A kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár építészeti és komplex energetikai korszerűsítésére pályázatot nyújtott be Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata – olvasható az uniós közbeszerzési értesítő oldalán.

A megjelent felhívás célja a létesítmény energetikai korszerűsítése, az energia- és használati hatékonyság növelése. A beruházást az épület részeinek leromlott műszaki állapota, elavult berendezései, magas üzemeltetési költségei, illetve rossz hőkomfortja indokolja.

 

Korszerűsítés homlokzati felületekkel, illetve korszerű nyílászárókkal

A Csokonai Vitéz Mihály u. 4. szám alatti épület Kaposvár belvárosában található a Kossuth Lajos utca - Bajcsy-Zsilinszky utca - Csokonai Vitéz Mihály utca és Fő utca által határolt tömbben. Az eredeti épületet 1964-ben adták át, az intézményt Palmiro Togliatti Megyei Könyvtár névvel nyitották meg. 2000-ben emeletráépítéssel és toldalék épületrész építésével bővítették az épületet. Jelenlegi formájában az épület részlegesen alápincézett, földszint + emelet + tetőtérrel rendelkező közintézmény.

Az eredeti épületrész falai vasbeton szerkezetűek, parapetmezőben homlokzati kőburkolattal. A bővítmény falszerkezetei tégla falazatok. Az épület homlokzatán nem található hőszigetelés.

Jelen projektben csak egyes energetikai megtakarítást eredményező projektelemek megvalósítására nyílik lehetőség, az épület teljes korszerűsítése jóval nagyobb forrásigényt kíván.

Az energetikai korszerűsítést a homlokzati felületekkel, illetve a korszerű, új nyílászárókkal tudják elérni.

Mivel az építési terület működés alatt lévő közművelődési intézmény, ezért a kivitelezés ideje alatt az intézmény működését biztosítani kell.

 

Tervezett fejlesztések

A vasbeton vázas épület emeletráépítése monolit vasbeton szerkezetekkel történt, a tetők szerkezete acél tartószerkezet. A bővítményt hagyományos tégla- és betonszerkezetekkel alakították ki, azonban a tetők szerkezete itt is acél.

A főépület esetében a homlokzati felületeken kőzetgyapot hőszigetelés készül. Az ablakok feletti szemöldök részeken 20 centiméter magasságig nem éghető kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazása szükséges, valamint, ha az ablakok szemöldök és párkány közötti magassága 1,30 méter alá esik, akkor teljes felületen kőzetgyapotot kell alkalmazni. Továbbá az ablak körül 30 centiméter széles sávban nem éghető szigetelőanyag beépítése szükséges, ha az ablak síkja a hőszigetelés síkjába esik.

A megfelelő termikus burok kialakítása és a hőhidak megszüntetése érdekében a jelenlegi párkánytagozatokat és kőburkolatokat elbontják, a falakhoz illeszkedő oszlopokat átalakítják.

A bővítményépületnél a homlokzatokat a párkányzat, illetve a magastető alsó síkjának vonaláig teljeskörűen hőszigetelik, 15 centiméter EPS hőszigeteléssel. A lábazati zónákban 30 centiméter magasságig, hóhatárig XPS hőszigetelést alkalmaznak.

A pinceszinten, a kazánház esetében a nagy nyílások részlegesen megszüntethetőek, így felfalazással kisebb nyílászárók beépítése is elegendő. A közlekedő esetében pedig az ablakok teljesen elbonthatóak és befalazhatóak a nyílások. A felfalazott szakaszt termikus burok részeként, felület folytonosan hőszigetelik.

Az íves tetőszerkezetek, a tetőszinti udvar és a nyaktag lapostető rétegrendjeiben nem történik változás. A tervezett hőszigetelést lezáró bádogosszerkezetek rögzítéséhez szükséges beavatkozásokat a nem hőszigetelendő szerkezeteken el kell végezni.

Az épületben a pinceszint kivételével korábban teljes nyílászárócsere valósult meg. A földszinten, az emeleten és a tetőtérben beépített ajtók és ablakok hőszigetelt nyílászárók. Probléma ugyanakkor a kis számú nyitható ablak és a megfelelő szellőztetés hiánya.

Az energetikailag nem megfelelő nyílászárók cseréjét tervezik 108 négyzetméter felületen, korszerű műanyag szerkezetekre, ami a pinceszintet, a bejárati ajtókat, valamint a beépített teraszt érinti főként. Az ablakokhoz új fémlemez párkány és rendszerazonos könyöklő készül.

Az épület valamennyi használati szintje akadálymentesen megközelíthető, a földszinten akadálymentes illemhely található, amely azonban nem felel meg teljeskörűen az előírásoknak, ezért annak átalakítása tervezett.

A meglévő kazánokat új, 3 darab Viessmann Vitodens 200 (105 kW) vagy azzal egyenértékű kondenzációs kazánra cserélik. A fűtési hőközpontban a régi szivattyúkat és szerelvényeket szintén új, korszerű szivattyúkra és szerelvényekre cserélik. A meglévő kémények helyett új kémény kialakítását tervezik kaszkád rendszerben. Az égési levegőt a kazánház oldalfalán kivezetett égési levegő ellátó kéményrendszeren keresztül szintén kaszkád rendszerben vezetik a kondenzációs falikazánokhoz. Az épületben meglévő radiátorszelepeket kicserélik vandálbiztos kivitelre. Megvalósul továbbá a kamaraterem mesterséges szellőzésének átalakítása hővisszanyerős szellőzésre történő váltással.

A főelosztó és az elosztóhálózat a rekonstrukció során nem változik, csak a világítási áramkörök kapnak új megtáplálást az új elosztószekrényekből.

Az olvasóterek feszültségcsökkentett fénycsöves világítási rendszerét és az egyéb helyiségek hagyományos világítási rendszereit elbontják. Helyettük energiatakarékos LED-es világítás létesül. A kamarateremben a gépészeti légcsatornát a meglévő világítás fölé szerelik fel. Igény esetén a lámpatesteket a szükséges mértékben le kell szerelni, állagmegóvásukról gondoskodni kell és a gépészeti kivitelezés után vissza kell őket szerelni.

Mi épül?Kaposvárkönyvtárenergetikai korszerűsítésépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés