2024.03.29, Péntek
Tanösvénnyel és pavilonokkal újul meg Miskolctapolca különleges parkja
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Tanösvénnyel és pavilonokkal újul meg Miskolctapolca különleges parkja

TED

2021.09.08. 08:13 - Bíró Beáta

Akadálymentes sétányok, napozóágyak a Csónakázó-tó körül, különleges rózsaágyás és organikus kert - kuriózumokkal teli parkot hozhat létre a Miskolctapolca Barlangfürdő mellett a nyertes pályázó.

Hirdetés

A miskolctapolcai őspark és a hozzá tartozó Csónakázó-tó felújításának kivitelezőjét keresi a miskolci önkormányzat. A különleges terveket a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Kft. készítette. A költségeket uniós forrásból fedezik - derül ki az Európai Közbeszerzési Értesítőből.  

 

Megújuló sétányok és közösségi tér

Az újjáépítés során a tervek szerint teljes térkőburkolatot kap a Barabits Fülöp sétány, amelynek mentén a helyi építészeti előírásoknak megfelelő modern pavilonokat alakítanak ki.

 A beugró zöldfelületeken pihenőkön, padokon hűsölhetnek az arra járók. A tó körüli sétányokat térkővel burkolják.

A Barlangfürdő előtti Piactértől akadálymentes korzón lehet majd eljutni a Csónakázó-tó melletti Kilátó térre, amelyből valódi közösségi teret hoznak létre padokkal, szökőkúttal, ivókúttal.

A Csónakázó-tó partfala teljesen megújul, körülötte pedig napozóteraszokat alakítanak ki és kandelábereket állítanak fel. 

 

Tér és forma – különleges rózsaágyással

A tervek szerint egyedi geometrikus parkrészt alakítanak ki: a komfortpont is itt helyezkedik majd el mosdókkal, akadálymentes illemhellyel.

A nyugati oldalon lévő kör alakú növényágyásba és köré koncentrikus formában rózsaágyásokat telepítenek. Az évelő növényeket a miskolci rózsagyűjteményből telepítik át. 

 

Tanösvény és organikus park

Az őskertben és parkban speciális táblákon ismerhetik meg a sétálók az itt található botanikai ritkaságokat: az értékes, idős faegyedeket és az új ültetésű cserjéket, valamint az állatvilágot.  A terület vízvédelmi részén pedig a tereprendezés után egy különleges organikus parkot alakítanak ki asztalokkal, padokkal. A sétaút mentén interaktív eszközök és QR kóddal ellátott információs táblák segítik a tájékozódást.  

A boon.hu korábbi cikke szerint a felújítást már régóta várják a helyiek és a turisták is, akik gondozatlan gyepre, megcsonkított padokra, használhatatlan gyalogoshídra panaszkodnak az utóbbi időben.

A pályázat beadására még egy hetük van az érdeklődőknek.

 

Mi épül?Miskolctapolcaközparkturizmus

Hírlevél

Hirdetés