2024.03.29, Péntek
Komplex turisztikai fejlesztés rajtolhat el Hortobágyon
Fotó: HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag/Facebook

Komplex turisztikai fejlesztés rajtolhat el Hortobágyon

magyarepitok.hu

2022.09.19. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A fejlesztés méltó teret nyújt majd a világörökségi értéknek.

Hirdetés

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Hortobágy Község Önkormányzatának közös felhívása, amely a Hortobágy megújulását szolgáló „Hortobágy - Világörökségünk a Puszta” tárgyú beruházás kivitelezésére vonatkozik.

A projekt keretében megújul Hortobágy világörökségi védelem alatt álló központi területe, emellett elvégzik a Látogatóközpont kiegészítő munkáit, továbbá kialakítják a helyi vásárteret.

Az ajánlatokat október 13-ig várják.

 

Felújítás és vadonatúj épület kialakítása is szerepel a feladatok között

A központi terület megújítása magában foglalja a

  • a Szekérállás műemléki helyreállítását,
  • a Körszín épület átépítését és Turisztikai Információs Ponttá alakítását,
  • valamint a teljes központi területet érintő közműfejlesztést.

A Szekérállás épület műemléki védelem alatt áll és műemléki védettségén túl szerepel a hortobágyi UNESCO világörökségi attribútumok között. A tervezett beavatkozás homlokzati szempontból egy műemléki rekonstrukció, mely

visszaállítja az eredetinek tartott nyílásrendet és tetőformát a házon, az eredeti falazat és a tetőszerkezet megtartásával és megóvásával.

A belső tér szempontjából teljeskörű energetikai és belsőépítészeti korszerűsítés történik a kortárs múzeumi igények kielégítésére. A belső térben készül egy monolit vasbeton falszerkezetű - a ház tartószerkezetétől független - doboz, mely a földszinten a kiszolgáló funkciókat (látogatói és személyzeti mosdó, takarítószer tároló, multimédia helyiség, jegyárusító fülke) foglalja magában, az emeleten pedig a gépészeti helyiségek találhatók.

A beavatkozáshoz tartozik az épület körüli burkolatok bontása, a telek tájépítészeti rendezése és a közműellátás megújítása.

A Körszín épület átépítése és Turisztikai Információs Ponttá alakítása során a meglévő épületet teljes egészében lebontják, majd azonos helyen, azonos geometria szerint, de az új funkciónak megfelelő belső kialakítással és korszerű, de hagyományos megjelenést biztosító anyaghasználattal újra felépítik.

Az épületben található 125 m² közönségforgalmi terület (információ, shop, pihenő) és 16 m² kiszolgáló terület (mosdó, technológiai és személyzeti helyiség). Elvégzendő még a kapcsolódó tájépítészeti tevékenység is, mely különösen az alábbiakat foglalja magában:

  • gyepnyesés,
  • tereprendezés, termőréteg eltávolítása, tükörkészítés, humuszterítés,
  • térkőburkolat készítése, kiemelt ágyások építése,
  • gödörásás, évelő növények, díszfüvek ültetése, növényápolás, mulcsterítés.

A teljes központi területet érintő közműfejlesztés a Szekérállás és a Körszín vízellátását biztosítja új vízóra aknából és új vezetékekkel, illetve a szennyvízelvezetés új nyomvonalon halad.

A két épület tetején összegyűlő esővizet a Hortobágy folyóba vezetik. A vásártéri 3 darab étel-ital árusító pavilon szennyvíz-bekötési lehetőséget kap és ivóvíz hozzáférést, ami egyben a növényesített felületek locsolására is szolgál majd. A terület kiszolgálására egy 99 köbméteres, föld alatti tűzivíz tározó is létesül.

 

Így újul meg a látogatóközpont

Ugyan a Hortobágy, Petőfi tér 9. szám alatti látogatóközpontot kibővítették és átalakították 2020-ban, a beruházás kiegészítő munkáit jelen projekt során végzik el:

  • a tornácról nyíló főbejáratánál 1 darab automata kétszárnyú, felülvilágítós ajtó beépítése a tokhoz szerelt zsalu javításával,
  • a hátsó bejárati ajtó cseréje,
  • a meglévő szélfogó bontása, padlóburkolat helyreállítása,
  • a szigetelés után lábazati burkolat pótlása,
  • új gipszkarton fal beépítése,
  • meglévő folyadékhűtő beszívó légcsatorna átalakítása,
  • a 104. konferenciaterem, az M09 kézműves műhely és az M01 nyitott műhely ajtajainak pánikzárral való ellátása,
  • a 105. és 110. helyiségek közötti ajtó tűzjelzővel vezérelt automatikával való ellátása,
  • továbbá a meglévő napkollektoros rendszer fűtés oldali elbontása, a szükséges tető-helyreállításokkal.

 

Utakat és parkolókat alakítanak ki

A helyi vásártér kialakítása

  • bevezető út és 7 parkolóhely,
  • valamint az aszfalt burkolat felújítását és új nyomvonalon út kialakítását,
  • továbbá tájépítészeti feladatok elvégzését irányozza elő.

A tájépítészeti, közmű- és útfelújítási beavatkozás összesen körülbelül 11.600 négyzetméter területre terjed ki. Az útépítési tevékenység az útfelület megújítását és 7 darab kavicsrácsos normál, illetve 7 darab térkővel burkolt akadálymentes parkolóállás kialakítását jelenti, melynek során el kell végezni a rossz minőségű burkolt felületek bontását.

A tájépítészeti beavatkozás térkővel burkolt felületek kialakítását, füvesítést, a terveken jelölt helyeken magaságyások kialakítását, fásítást és növényesítést foglal magában.

Mi épül?Hortobágyvárosfejlesztésturisztikai fejlesztésműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés