2024.04.18, Csütörtök
Újabb iskola építése rajtolt el a főváros agglomerációjában
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újabb iskola építése rajtolt el a főváros agglomerációjában

magyarepitok.hu

2021.06.25. 09:52 - Hegedűs Gergely

A kivitelező ZÁÉV korábban Veresegyházon is hasonló zöldmezős beruházásban volt érintett, ezúttal egy 12 tantermes általános iskola jön létre.

Hirdetés

Maglódon péntek reggel letették a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezésében épülő általános és művészeti iskola alapkövét. A Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új épületegyüttese a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában jön létre a Pest megyei településen. A Tectum-Art Építésziroda Kft. által tervezett projektben egy kétszintes, 360 diákot befogadó intézmény épül. 

A több mint 4,6 milliárd forintos állami támogatásból épülő iskola négy tagépülete összesen 4000 négyzetméteren valósul meg.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Az iskolában a 10 tanterem, 4 szaktanterem és a 3 csoportszoba mellett többek közt kialakítanak:

  • egy két részre osztható tornacsarnokot sportpadlóval,
  • egy könyvtárat,
  • egy néptánc oktatáshoz szükséges tánctermet,
  • egy aulát,
  • valamint egy 630 kilogramm teherbírású, 8 fős személyfelvonót is.

Az intézmény körül sportudvar, játszó- és pihenő udvar és 28 parkoló is létrejön.


Faültetés és napelemek zöldítik a beruházást

Az oktatási intézmény kialakítása szerint négy, jól tagolható részre osztható majd: három, az Aradi vértanúk utcájára merőleges gerincű épületszárnyra és az ezeket összefogó, az utcával párhuzamos épületrészre.

A lebontott épületek helyén kialakítandó iskola cseréptetejére komplett napelemes rendszert telepítenek. A tervek szerint az új iskolakert négy nagyobb egységre fog tagolódni, és összesen 83 darab lombos fát ültetnek el. Ezek egy része a tervezési terület határán, valamint az utcán fasor jelleggel jelenik majd meg.


A közel ezer gyermek eddig több telephelyen tanult

A ZÁÉV részéről nem ez az első iskolafejlesztés a főváros agglomerációjában: 2019 augusztusában adták át Veresegyház új gimnáziumát, amit a Laterex Építővel közösen kivitelezett a zalai vállalat.

A pénteki eseményen az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára is részt vett. Kisfaludy László arról beszélt, hogy az agglomeráció lakosság- és gyermekszám-növekedése miatt 2019-ben már 16 iskolát érintő beruházásról született kormányzati döntés.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában az elmúlt évben már 930 gyermek tanult több telephelyen, ezért kellett egy új iskolaépület, amelyhez az önkormányzat biztosította a szükséges telket.

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.MaglódLATEREX Építő Zrt.iskolaépítésBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Tectum-Art Építésziroda Kft.

Hírlevél

Hirdetés