2024.03.29, Péntek
Az M0-s és az M5-ös csomópontjánál épül meg a fővárosi agglomeráció új raktárközpontja
Látványterv: Panattoni

Az M0-s és az M5-ös csomópontjánál épül meg a fővárosi agglomeráció új raktárközpontja

magyarepitok.hu

2023.05.16. 08:30 - Szabó Ákos

A 64 ezer négyzetméteres komplexumba 2024 utolsó negyedévétől várják a bérlőket, a kivitelezőt még nem választották ki.

Hirdetés

Május 12-én számoltunk be arról, hogy a Panattoni, Európa egyik vezető ipariingatlan-fejlesztője beruházásában a Market Építő Zrt. és az Aston Construction Zrt. elkészült a Panattoni City Dock Törökbálint munkálataival. A létesítmény a főváros közlekedési csomópontja közelében található logisztikai centrumként működik majd.

Egy másik Panattoni-projektről is részletes információkat közölt a cég: eszerint két ütemben, 64 ezer négyzetméteren építtetnek raktárközpontot Gyálon. Az munkálatok idén megkezdődnek, a tervezett átadás pedig 2024 utolsó negyedévében várható – írják közleményükben. Lapunk kérdésére közölték, hogy a kivitelezőről még nem döntöttek, a tendereztetés nyáron zajlik majd le.

Az egy épületből álló Panattoni Park Budapest – Gyál raktárkomplexum Budapest belvárosától 18 kilométerre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől pedig 17 kilométernyi távolságra készül el, illetve az M0-s körgyűrűn keresztül pedig Magyarország összes autópályájáról gyorsan elérhető lesz.

 

Célkeresztben a fenntartható építkezés

A projekt a tervek szerint megszerzi a BREEAM „Excellent” tanúsítványt, azaz megfelel a legmagasabb fokú fenntarthatósági elvárásoknak is. A Panattoni kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-re minden új fejlesztése nettó nulla üzemeltetési szén-dioxid kibocsátású legyen, és ebbe a vállalásba beletartozik a gyáli projekt is.

Kiemelik:

a fenntarthatóság már az építkezés során szerepet kap majd: úgy optimalizálják a földkitermelést és -töltést – mintegy 103 ezer m3 földről van szó -, hogy minimalizálják a ki- és beszállítást, csökkentve az ezzel járó károsanyag kibocsátást.

 

A bérlők igényei szerint alakítják majd ki a belső részlegeket

Az épület déli homlokzatán futó növényeket telepítenek. A belső részen nagy ablakokat helyeznek el és intelligens energiagazdálkodási rendszereket vezet be a fejlesztő a tervek szerint, a telek 50 százalékán pedig fákat és cserjéket ültetnek, közöttük vadvirágos füvesítési megoldással.

A komplexum zöldterülete mintegy 34.000 m2 lesz, kifejezett cél a biológiai sokféleség elérése, az ökoszisztéma védelme.

A közlekedésben is preferálják a zöld megoldásokat, az elektromos járműtöltő állomások mellett kerékpár tárolók is helyet kapnak.

A raktárépület belmagassága 12 méter lesz, 50 kN/nm padlóterheléssel és 800 négyzetméterenként egy dokkolóval. A gyáli komplexumban a legkisebb bérelhető egység 3000 m2 lesz. A fejlesztő a bérlők igényei szerint alakítja majd ki az egyes egységeket, az épület alkalmas raktározási és gyártási funkciók kiszolgálására is. 

Mi épül?Gyállogisztikai központPanattoniraktárépítőipari cégekMarket Építő Zrt.Aston Construction Zrt.

Hírlevél

Hirdetés