2024.04.25, Csütörtök
Építőipari Nívódíj táblát avattak a LATEREX Zrt. kivitelezésében elkészült Pasaréti Közösségi Házban
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Építőipari Nívódíj táblát avattak a LATEREX Zrt. kivitelezésében elkészült Pasaréti Közösségi Házban

magyarepitok.hu

2023.05.18. 13:00 - Kolinek Nóra

A közösségi ház hitéleti és közösségformáló szerepet tölt be, a plébánia lelkipásztori központja.

Hirdetés

Nemrégiben írtunk arról, hogy 2022-ben Középület / szakrális kategóriában Építőipari Nívódíjat* nyert a LATEREX Építő Zrt. kivitelezésével épült Pasaréti Közösségi Ház. A nívódíjról szóló tábla ünnepélyes felavatására 2023. május 18-án került sor a helyszínen.

Az épület a pasaréti ferences plébánia sokoldalú közösségi funkcióinak kielégítését szolgálja. A  letisztult, modern épület a templommal és rendházzal egységes architektúrát képez.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A 180 főt befogadó közösségi házban gyermekjátszóval ellátott nagytermet, kerthelyiséget és tetőteraszt alakítottak ki. Az intézményben helyet kapott még egy kápolna, három hittanterem, egy 70 négyzetméteres sportterem, kiszolgáló helyiségek és raktárak.

A kápolna kiválóan alkalmas hittan oktatásra, de akár keresztelők, s egyéb más családi összejövetelek, konferenciák helyszínéül is szolgálhat. A termek összenyithatók, és egymástól függetlenül is használhatók. A sportterem egyaránt alkalmas különböző korosztályok tornájára, balettre és egyéb testmozgásra.

 

 

Az épület a fenntarthatóság jegyében a legmodernebb technológiai megoldásokkal készült

 

A tervezés és a kivitelezés során kiemelt szerephez jutottak a környezetbarát és fenntartható megoldások. Az épületben több natúr beton felület található, mely nem igényelt utólagos környezetterhelő felületképzést. A kertszinten és az utcaszinten árnyékolási technológiaként szintén natúr látszóbeton-felületeket alakítottak ki. Az elektromos világítást led fényforrások biztosítják. Az épületben elhelyezett hőszivattyú és légkezelő berendezés gépészeti szempontból a legmodernebb technológiát képviseli.

 

 

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere az avató ünnepségen elmondta: „A közösségi ház élettel tölti meg Pasarétet, hozzájárul a városrész identitásának erősítéséhez, közösségformáló hatása van.”

Beszéde végén köszönetet mondott a kivitelezőknek, akik nagyon gyorsan, precízen, hatékonyan építették fel az épületet.

Kálmán Peregrin, a Budapest-Pasaréti Páduai Szent Antal plébánia plébánosa kiemelte: „A kultusz és a kultúra összetartozik, pontosabban a kultuszból fakad a kultúra. Ennek a közösségi háznak éppen ez a feladata, hogy a kultuszra összegyűlt közösséget a kultúra is összefogja.”

 

 

A kivitelezést számos kihívás nehezítette, melyeket sikerrel megoldottak a szakemberek

 

Gerencsér András, a LATEREX Építő Zrt. elnöke hozzátette: „Építeni jó: új dolgokat tudunk létrehozni, látjuk, hogy a saját kezünk munkájával készül valami. A kivitelezés során a Pasaréti út kétirányú forgalmát biztosítani kellett, valamint  törekedtünk a szomszédos ingatlanok minél kisebb mértékű zavarására − többek között zaj- és porvédő kerítés építésével. A koronavírus-járvány szintén érintette a munkálatokat: a legnagyobb problémát az épületben burkolatként legtöbbet használt műgyanta szállítási idejének csúszása okozta. A termékgyártókkal közösen egyeztetve hibrid megoldásokra volt szükség, amely azt jelentette, hogy különböző gyártók termékei kerültek összeépítésre. Fentiek ellenére sikerült tartanunk az ütemtervet, és az épület 1 év alatt, 2021 júliusára, határidőre elkészült.”

 

 

Dr. Sajtos Gábor, a SAGRA Építész Kft. vezető tervezője köszönetet mondott a megrendelőnek és a kivitelezőnek, hogy a tervekből valóság született. Majd hozzátette: „Az épület koncepciójának a befogadó, invitáló, megtartó szerepet szántunk, ezt a tágra nyíló bejárati kapu is szimbolizálja. A tervezés a ferences rendi szellemiségből indult ki, ezt kortárs kifejezőeszközökkel, mai nyelven megszólaltatva teremtettük meg.”

Dr. Kontra Jenő, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány képviseletében elmondta: „Az épület építészeti dolgokon túlmutató küldetését szeretném kiemelni: evangéliumi küldetésnek tesz eleget, hiszen közösségeket tud megmozgatni.”

Az alvállalkozók tanúsítványait Bálint Péter, a Bíráló Bizottság referense adta át. A GARZON Bútor Kereskedelmi Kft. a projekt belsőépítészetéért felelt, a díjat Imre Zita Enikő vette át. A TECTUM Mérnöki Szolgáltató és Vállalkozó Kft. a vízszigetelési munkákat végezte el, a vállalat képviseletében Harangi Lívia vette át az oklevelet. A TEGA-BAU Építőipari Kft. pedig a szerkezetépítésért felelt, melynek képviseletében Terjék József is átvette az elismerést.

 

 

*Pasaréti Közösségi Ház (Budapest)

  • Építtető: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány (Budapest)                                                           
  • Tervező: Sagra Építész Kft. (Bp.)                                                    
  • Generálkivitelező: LATEREX Építő Zrt. (Budapest)                                                               
  • Alvállalkozó: GARZON Bútor Kereskedelmi Kft. (Székesfehérvár)                                                                
  • Alvállalkozó: TECTUM Mérnöki Szolgáltató és Vállalkozó Kft. (Budapest)                                                           
  • Alvállalkozó: TEGA-BAU Építőipari Kft. (Budapest)

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Pasarétegyházi fejlesztésekBudapestII. kerület

Hírlevél

Hirdetés