2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A második oktatási központját tervezi Szegeden az MCC
Főkép: Az MCC miskolci képzési központja (mcc.hu)

A második oktatási központját tervezi Szegeden az MCC

magyarepitok.hu, TED

2023.06.12. 18:59 - Bíró Beáta

Az egykori Bartók Művelődési Ház egyes részei belső átalakításon esnek át.

Hirdetés

Újabb oktatási központot tervez létrehozni a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. Az MCC a saját elvei, képzési elképzelései szerint alakítaná ki az egykori szegedi Iparkamara, illetve Bartók Művelődési Ház épületét. Az Európai Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Vörösmarty utca 3. szám alatti ingatlan műemlék és közhasználatú épületnek minősül.

A beruházásban funkcionálisan megváltoznak a létesítmény egyes terei.

A magasföldszinten található „Nobel-díjas apartman”-t reprezentatív tanteremmé alakítják át, áthelyezik a közönségforgalmi vizesblokkot, az előcsarnokot összenyitják a Deák Ferenc utca felé eső térrel valamint lépcsővel kötik össze a szuterén szinttel.

Az első emelten a négy darab két fős kollégiumi szoba helyett egyterű irodát, a galériaszinten pedig tárgyalót és dolgozói szekrényeket alakítanak ki. A második emeleten minimális változások mellett megmarad a kollégiumi funkció, a közlekedőt kibővítve új közösségi teakonyha készül.

A tetőtérben kollégiumi szobák helyett tantermek és hozzá kapcsolódó vizesblokk létesül, a belső udvar felé pedig nagyobb üvegfelületet nyitnak. A szuterén szinten az oldalsó épületszárnyban lévő fitness terem helyett az épület üzemeltetését kiszolgáló helyiségek (konyha és személyzeti öltözők-zuhanyzók) készülnek, valamint éttermi fogadóteret alakítanak ki.  

Az ajánlatkérő felhívja a figyelmet, hogy az épület műemléki jelentőségű területen áll, országosan védett műemlék épület.

 

Ez lesz az MCC második központja Szegeden 

A Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak már működik egy képzési központja Szegeden, a Tisza Lajos krt. 85. szám alatt, ez a tervezett lesz a második, ha a beruházás megvalósul.

Az MCC a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét. Az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes, magas színvonalú tehetséggondozási programokat. Az alapítvány az intézményeiben az általános iskola felső tagozatán, a középiskolákban, a felsőoktatásban tanuló tehetséges diákoknak vagy a már diplomával rendelkező fiatal felnőtteknek ad képzést, aminek köszönhetően a diákok a hagyományos oktatási rendszerben is jobban tudnak teljesíteni.  

Az MCC a vidéki központjai létrehozásával értékeket is ment. Azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. A beruházások következtében az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket.

Mi épül?MCCSzegedoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés