2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Zöldebb lett Tatabánya – parkosítással fejeződött be a városközpont fejlesztése
Főkép: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Zöldebb lett Tatabánya – parkosítással fejeződött be a városközpont fejlesztése

magyarepitok.hu

2023.06.27. 17:24 - Bíró Beáta

A WEST HUNGÁRIA BAU munkájával megújultak a gyalogos sétányok, új zöld felületek létesültek. 

Hirdetés

A Béke park felújításával és a Városkapu Szolgáltató és Üzletház környezetének rendezésével befejeződött Tatbánya központjának arculatát frissítő nagyszabású fejlesztése. A 2017-ben indult projekt három ütemben zajlott le, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) kivitelezésében. 

A 4,5 mrd forintos beruházás egy része az Európai Unió 2,4 mrd forintos támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a fennmaradó összeget a vármegyei jogú város saját forrásból biztosította. Ennek köszönhetően épült egy mélygarázs, megújultak a Dózsakert városrész és a Városközpont zöldfelületei, továbbá a Megyeháza előtt rendezvények lebonyolítására alkalmas közösségi tér jött létre.

 

 

A projekt legutóbbi mozzanata a Béke park felújítása és a Városkapu Szolgáltató és Üzletház környezetének rendezése volt.

A fejlesztésben növelték a terület vizuális-esztétikai értékét és a zöldfelület minőségét. Biztosítottá vált a megfelelő irányú és minőségű gyalogos megközelítés, megújultak az egyes járdaszakaszok. Újjászülettek a korábbi gyalogos sétányok, emellett újakat is kialakítottak. Rendezték az épület előtti, melletti és mögötti területeket is. Új utcabútorokat helyeztek el, korszerű, energiatakarékos közvilágítást építettek ki és öntözőrendszert alakítottak ki a területen.

A városközpont zöldebbé, élhetőbbé tétele érdekében kiemelt hangsúlyt fektettek a zöldterületi fejlesztésre, melynek keretében 22 fát és 5500 db cserjét, 1600 évelő és csaknem 3000 egynyári növényt ültettek.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A projektet lezáró eseményen Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a zöldfelületek megújulását, a gyalogosok, kerékpárosok biztonságosabb közlekedését emelte ki, Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere pedig bemutatta a teljes projektet. Majd ünnepályes faültetés következett. 

 

 

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a fejlesztés első két üteme, szintén a WEST HUNGÁRIA BAU kivitelezésében készült el.

  • A Megyeháza tér régi utcai szintjén található 12 ezer négyzetméteres, 125 férőhelyes parkoló helye alatt a kétszintes, 279 férőhelyes mélygarázs épült, amely jelentős mértékben enyhíti a vármegyeszékhely parkolási lehetőségeit.
  • Majd a mélygarázs felett új rendezvény- és közösségi teret alakítottak ki, melynek területén zöld szigeteket, utcabútorokat, valamint ivó- és szökőkutakat is elhelyeztek.

 

 

A West Hungária Bau Kft. kivitelezésében zajló nagyszabású projekt a város történetének egyik legjelentősebb arculati átalakulását valósította meg.

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Tatabányaközterekzöldterületekmélygarázsvárosfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés