2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A szélsőséges időjárás korában erre figyelni kell – tiszai árvízbiztonságért felelős központot fejlesztenek
Illusztráció

A szélsőséges időjárás korában erre figyelni kell – tiszai árvízbiztonságért felelős központot fejlesztenek

magyarepitok.hu, ekr.gov.hu

2023.07.25. 15:03 - Szabó Ákos

Szolnokon dolgozik a Horváth Építőmester a vízügyi igazgatóság árvíz- és katasztrófavédelemért felelős létesítményén.

Hirdetés

A klímaváltozás szempontjából fontos beruházás rajtol el Szolnokon. A Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) az országos vízügy közép-tiszai igazgatósága (KÖTIVIZIG) megbízásából modernizálja az utóbbi Védelmi Osztagtelep elnevezésre hallgató központját. A mintegy nettó 288 millió forint értékű beruházásban a Szolnoki Gáz utcai központban épületenergetikai fejlesztéseken dolgoznak.

A HÉP az eredeti 300 napos határidő helyett elvállalta, hogy 150 nap alatt befejezi a munkát.

A logisztikai komplexum, melyen a cég dolgozik, a Közép-Tisza vidék védelmét szolgálja. Itt tartják biztonságban nemcsak a védelmi gépeket, hanem a KÖTIVIZIG és az országos készlet védelmi anyagait is. A telepen a vízügy műszaki biztonsági szolgálatának mintegy 35-40 munkatársa dolgozik.

 

Több mint kétezer négyzetméteren dolgoznak

A munkálatok során a HÉP két épületet is korszerűsít, a készenléti központot és a műhelyt. Ezek közül az előbbi egy 906 négyzetméteres, kétszintes kialakítású, lapostetős, hagyományos szerkezetű épület, melynek földszintjén irodák, raktárak, közösségi helyiségek és kazánház található.

Az emeleti részen pedig árvíz idején, vagy más krízishelyzetben biztosítanak a mentő és védekező funkciót végző hatósági alkalmazottaknak helyet, valamint az ezt a munkát koordináló diszpécserközpont is itt található.

Itt, mivel a homlokzati falvastagság és a szalagablakok is fontos tényezők fűtési-hűtési szempontból, a Horváth Építőmester feladata

  • a fűtött és fűtetlen terek lehatárolásának utólagos hőszigetelése,
  • az épület utólagos bevonása 15 cm vastag grafitos hőszigetelő rendszerrel, illetve a fűtött terek homlokzati nyílászárói kicserélése korszerű, háromrétegű üvegezéssel.
  • Mindemellett a vasbeton födémszerkezeten is dolgozni fognak.

Az 1319 négyzetméteres földszintes műhely (melynek raktárfunkciója is van) műhelyrésze hőszigetelést kap. A zárófödém 35 cm vasbetonszerkezetét szintén 15 cm vastag, kőzetgyapotos megoldással erősítik meg, valamint a teljes homlokzati nyílászárók cseréjét is elvégzik, illetve

megújuló energia termelő 50 kW teljesítményű napelemes rendszer kerül a lapostetőre.

 

Lecserélik a teljes fűtési technológiát

Végül, de nem utolsó sorban pedig mindkét épület fűtési rendszerét korszerűsíti a HÉP: a jelenleg használt elavult fűtési rendszert a gázhálózattal együtt elbontják, helyette összesen tíz darab 16 kW teljesítményű levegő-víz hőszivattyút építenek be, radiátoros hálózattal és HMV tartályokkal.

Az építészeti korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően pedig az épületek energetikai értékei is jelentősen javulnak, vagyis hőigényük csökken, ezért lényegesen kisebb teljesítményű fűtőberendezések is képesek lesznek a szükséges hőenergiát előállítani.

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.SzolnokTiszaKÖTIVIZIGOrszágos Vízügyi Főigazgatóság

Hírlevél

Hirdetés