2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Megindult a kivitelezés a Paks2 projektjében: már zajlik a résfalazás

Megindult a kivitelezés a Paks2 projektjében: már zajlik a résfalazás

mti, magyarepitok.hu

2023.07.05. 10:58 - Hegedűs Gergely

Augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése, emellett folyamatban van a kiviteli tervek véglegesítése.

Hirdetés

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése, ahogy a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.


Az engedélyek és tervek véglegesítése is a terv szerint halad

A miniszter üdvözölte azt, hogy az európai uniós jóváhagyást követően megnyílt a lehetőség a paksi beruházás felgyorsítására, így meg is kezdődtek a résfalazási munkák, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése.

Emellett folyamatban van a kiviteli tervek véglegesítése a talajszilárdítás esetében is, mint ahogyan a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek és tervek véglegesítése is a tervezett menetrend szerint halad - tájékoztatott.


A résfalazással párhuzamosan zajlik az irodaépületek kivitelezése is

A Roszatom az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismertette: a Paks II. Atomerőmű építési területén a projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE vállalat július 3-án megkezdte a létesítés első szakaszának munkálatait, ennek részeként elkezdődött a résfal építése.   

Hangsúlyozták: a résfalazás az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyének megfelelően, azzal szoros összhangban zajlik. A résfal elkészülte és a talajszilárdítás után következik a munkagödör kialakítása, majd előkészítik az alapozást.   

A közleményben ismertetik: a résfal egy méteres vastagságú vízzáró falazat, amelynek mélysége eléri a 32 métert kerülete pedig a 2,5 kilométert. Feladata, hogy megakadályozza a talajvíz beszivárgását a munkagödörbe, illetve a másik fontos funkciója a talajvíz változatlan szinten tartása a Paksi Atomerőmű blokkjai alatt. A résfalazással párhuzamosan zajlik a telephelyi segédépületek, a betonüzem, a raktárak, valamint az irodaépületek kivitelezése is.

Mi épül?PaksPaks II

Hírlevél

Hirdetés