2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új magyar katolikus bölcsőde tárta ki kapuit Dél-Erdélyben
Fotók: Kiss Gábor/MTI

Új magyar katolikus bölcsőde tárta ki kapuit Dél-Erdélyben

MTI

2023.07.18. 09:16 - Bíró Beáta

Az intézménynek fontos szerepe lesz abban, hogy életben tartsa a határon túli magyar gyermekek anyanyelvét.

Hirdetés

Az Erdélyi Ferences Rendtartomány tulajdonában lévő telken épülhetett fel a dél-erdélyi szórvány végvárának számító Vajdahunyad új bölcsődéje. A telek használati jogát ötven évre kapta helyi római katolikus plébánia. A 402 millió forint értékű beruházás a magyar kormány támogatásával valósult meg, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül.

Az MTI beszámolója szerint a 2025 négyzetméteres telken 749 négyzetméter hasznos területű épületben földszint és manzárd található, utóbbin szolgálati lakásokat, vendégszobákat alakítottak ki.

A bölcsőde két csoport, 20 gyerek befogadására alkalmas. A létesítményben két-két nappali foglalkoztató terem és hálóterem, fürdőszoba, egészségügyi szoba, konyha, tároló és irodahelyiségek létesültek. Az intézmény fenntartását a vajdahunyadi önkormányzat biztosítja, amelyért a jelenlévők külön köszönetet mondtak.

 

Fotók: Kiss Gábor/MTI 

 

„A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program elsődleges célja az volt, hogy a szórványban, például itt, Dél-Erdélyben megerősítsük a magyar nemzetet, megerősítsük a gyerekekben, fiatalokban a magyar identitást, és mindent megtegyünk, hogy a magyarság meg tudjon maradni” – mondta az intézmény átadásán Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: ez nem csak óvoda és bölcsőde, hanem mindenekelőtt római katolikus közösségi hely, ahol minden magyarra, szülőkre, nagyszülőkre is számítanak.

Az épületet Kapisztrán Szent Jánosról nevezték el, akinek neve szorosan összefügg a Hunyadi családdal, és akinek a nándorfehérvári diadalban is nagy érdeme volt.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a magyar kormány 3000 közösségi teret - plébániákat, parókiákat, templomokat - újít fel a Kárpát-medencében, és ezek fele Magyarország határain túl van. A program keretében 250 új templom épült.

 

 

Kerekes László gyulafehérvári római katolikus segédpüspök beszédében hangsúlyozta: a katolikus egyház mindig fontosnak tekintette az oktatási intézmények építését, támogatását a közösségért, melyet szolgál. Marton Ferenc, a Vas vármegyei közgyűlés alelnöke az utóbbi évtizedek legnagyobb eredményének nevezte a magyar bölcsődét.

Mi épül?bölcsődeoktatási beruházásVajdahunyadErdély

Hírlevél

Hirdetés