2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Birtokba vehetik Miskolc új kerékpáros hídját a biciklisek
Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Birtokba vehetik Miskolc új kerékpáros hídját a biciklisek

magyarepitok.hu

2023.08.01. 10:54 - Bíró Beáta

Az Y-híd nagyszabású beruházás részeként kialakított új bicikliút megkönnyíti a kerékpárosközlekedést a borsodi vármegyeszékhelyen.  

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett Miskolc 2019 októberében elrajtolt nagyszabású beruházása. A több ütemből álló projektben most átadták a Miskolc tehermentesítő út és az Y-híd projekthez kapcsolódó kerékpáros hidat és kerékpárutat. Így a biciklisek biztonságosabb körülmények között közlekedhetnek a városban és a kialakított csomópontban. Az Y-híd hosszabb szakasza 12 támaszú és 268 m hosszú, míg a rövidebb 4 támaszú 69 m hosszú, és ehhez kapcsolódik egy új körforgalom valamint a Vörösmarty utca négysávossá bővítése. Ezzel több évtizedes problémát oldott meg a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az Építési és Közlekedési Minisztérium jogelődjének Y-híd elnevezésű beruházása. A híd terveit a Speciálterv Építőmérnöki Kft. készítette el.

 

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője az átadó sajtótájékoztatón kiemelte: a kerékpáros híd és kerékpáros útszakasz átadásával az első ütemhez kapcsolódó valamennyi fejlesztés elkészült. Ezzel Miskolc egyik legösszetettebb infrastrukturális fejlesztése valósult meg.

Hozzátette, hogy a beruházás a kezdeti tervek után számos olyan elemmel bővült, amely szükséges volt. Ilyen a Csokonai Vitéz Mihály utca meghosszabbítása, a hídnál található P+R parkoló megépítése, a Kisfaludy utcai közúti híd teljes felújítása, továbbá az új kerékpáros út kialakítása. 

A beruházás részletei, kérdései és a társadalmi-városkép hatásait figyelembe véve az önkormányzat kérésére a projekt kivitelezője (HE-DO) és az Építési és Közlekedési Minisztérium közösen egy új megoldás dolgoztak ki arra, hogy a fejlesztések megfeleljenek a város és a lakók, valamint nem utolsósorban a műszaki szempontoknak is.

Pántya József az Építési és Közlekedési Minisztérium Útépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára elmondta: a beruházás által megvalósultak a kitűzött célok, vagyis kapcsolatot teremtettek Szirma, Martinkertváros és a belváros között, utóbbit tehermentesítették, valamint megszűntek a csúcsidőben a torlódások. Mindezen túl egyszerűbbé vált a Tiszai pályaudvar megközelítése. A teljes beruházás nettó értéke 15 milliárd forint, az ívhíd és a hozzá kapcsolódó kerékpárút pedig 1.4 milliárd forintból valósult meg.

 

 

Az új ívhíd a vasút felett halad

Az új 430 m hosszú kerékpáros út magába foglalja a mintegy 30 méter támaszközű acélszerkezetű kerékpáros ívhíd építését és mintegy 80 m hosszúságban előregyártott elemekből készített támfal építését egyaránt. Az 56 tonnás híd a folyamatos forgalmú vasútvonal fölött létesült, így a munkálatok során a MÁV-val rendszeres egyeztetések zajlottak.

Pántya József fontosnak tartotta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően olyan sokrétű beruházás valósulhatott meg, ahol lehetséges különböző közlekedési módok biztonságos igénybevétele úgy, hogy Miskolc közben a városképet is meghatározó emblematikus műtárgyakkal gyarapodott.

Az ünnepségen a beszédek után kipróbálták az új kerékpáros hidat.

 

Sipos Zsolt a HE-DO ügyvezetője, Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője és Pántya József az ÉKM helyettes államtitkára (b-j)

 

Három és fél éves fejlesztés fejeződött be

A Borsod vármegyei székhelyen 2022 decemberében adták át az autósoknak a város tehermentesítő útját (I. ütem) és az Y-hidat (II. ütem). Lapunk a kezdetektől fogva beszámolt a 2019 októberében elrajtolt beruházásról.

A NIF Zrt. beruházását fővállalkozóként a HE-DO kivitelezte, míg a második ütemben megvalósuló különleges alakú hidat a KM Építő Kft. építette alvállalkozóként.

Galéria

Mi épül?HE-DOMiskolcMiskolc Y-hídNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)KM Építő Kft.kerékpáros fejlesztésSpeciálterv Építőmérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés