2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Úton a ROM Vándor – újabb templom szépült meg a Market munkájával Aszófőn
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Úton a ROM Vándor – újabb templom szépült meg a Market munkájával Aszófőn

magyarepitok.hu

2023.08.04. 14:43 - Bíró Beáta

A Veszprém megyei Kövesdi templomrom értékmentése önkéntes munkával történt.

Hirdetés

Második állomásához érkezett a Market Építő Zrt. által életre hívott ROM vándorprogram, melynek tartalmi vázát a hazánkban nagy számban fellelhető, elhagyatott középkori romok adják; ezek leginkább kisebb települések külterületén meghúzódó templom- és kolostorromok.

A magyar építőipari cég társadalmi felelősségvállalási tevékenységének (CSR) részeként indította projektjét, amelyben elsőként, 2022 októberében a Tök határában található Árpád-kori templomromot újították fel. Idén egy újabb középkori szakrális építményt mentettek meg a következő generációk számára, ezúttal Veszprém megyében. A megújult aszófői Kövesdi templomromot 2023. augusztus 4-én adták át ünnepélyes keretek között.  

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, dr. Kontrát Károly, Aszófő község országgyűlési képviselője, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgatója, Keller Vendel, Aszófő polgármestere, valamint Andorfer Katalin, Aszófő alpolgármestere.

Az eseményen a meghívott vendégek és szakértők közreműködésével közösen idézték fel a műemlék állagmegóvásának folyamatát, az azt megelőző izgalmas előkészítő munka eredményeit, a megvalósítás mérföldköveit, a régészeti és építésztörténeti egyedülálló felfedezéseit, és a kivitelezés emlékezetes pillanatait.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A hazai építészeti örökségeink felfedezését, megóvását és népszerűsítését célzó ROM Vándor programról korábban Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a tíz évre tervezett projektre összesen félmilliárd forintot szán a cég, amelyben évi 1-2 templomromot tesznek rendbe.

A felújítások során minden egyes esetben arra törekednek, hogy méltó módon viszonyuljanak a történelmi hagyatékhoz, és olyan minőségi munkát hagyjanak maguk után, amihez legalább 25 évre szól. Mind a munkatársak, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatokat, így megőrzik azt a több évszázados értéket, amit ezek az épületek rejtenek.

A program első állomásaként, a töki templomrom megújításában a cég közel száz kollégája vett részt önkéntes munka keretében. A szakmai feladatok mellett Market összefogással valósították meg a műemlék környezetének rendezését is.

A romtemplom természetvédelmi területen található

A Kövesdi templomrom a település 1260 körül épült, román kori, egyhajós templomának maradványa. Igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelt értéket képvisel a falusi templomok között. A több építészeti periódusban átépített szakrális épület főhomlokzatát egykor a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó díszítette. A heterogén falszövet mintegy 14-féle kőtípust rejt, a beépített változatos kőanyag jellegzetes eleme a romtemplomnak. 1552-ben, a török hadjárat idején a templommal együtt pusztult el Kövesd települése is.

A megújítás az előkészítési munkálatokkal együtt több mint egy évet vett igénybe. A projekt keretében megvalósult:

  • a műemléki szempontból kiemelt értékes szerkezetek állagvédelme és restaurálása (faragott párkánysor, vakolt felületek megerősítése);
  • a kőfal állagmegóvó munkái, az ehhez kapcsolódó, szükséges visszabontások, valamint a ’60-as évekbeli helyreállítások kiigazításai;
  • a sekrestye belső terében az elmélyedéshez alkalmas egyedi gyártású műkőpad, hozzá kiegészítésnek két darab műkő-mécsestartó elhelyezése;
  • a romemlék körüli környezetrendezés;
  • egyedileg gyártott információs tábla elhelyezése;
  • valamint az épületet körülvevő, az eredeti nyomvonal mentén, a Market önkénteseinek bevonásával újraépült, 160 méter hosszúságú, kézi munkával készített vesszőkerítés kialakítása.

A Kövesdi templomrom és környéke a Natura 2000 ökológiai hálózat része, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Éppen ezért fokozott turisztikai és zarándokcélpontnak is tekinthető a romemlék környezete.

A megújítás során váratlan tudományos felfedezéseket is tettek

A megújítás előkészítéseként a Kövesdi templomrom környezetében összesen mintegy 7.500 négyzetméteren végeztek georadaros méréseket, amely során felmérték az itt található, római kori épületegyüttest, amelyre a XIII. századi templom épült.

A vizsgálatoknak köszönhetően egy nagy méretű, 120x65 méter kiterjedésű, római kori épületegyüttes alaprajzát sikerült beazonosítani, amelynek több részletére is fény derült a kutatás során. Az eredmények közül kiemelkedőek a déli részen lévő fürdőépület felszín alatti maradványai, ahol többek közt az északi irányból ide vezető római vízvezeték nyomait is sikerült azonosítani.

 

A tervezés részeként megvizsgált napjárás és a templom tájolásának összevetése is páratlan eredményt hozott. A tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esik. Erre utalva az ablaknyílás betétjébe egy fémgyűrűt helyeztek, amely egy latin feliratot rejt: „SOL OMNIBUS LUCET” (A Nap mindenkire süt). A gyűrű párjaként a főoltár homloklapján is megjelölték a napéjegyenlőségi fényfolt helyét. A két végpont a jeles napokon egyszerre csillan fel.

Az építéstörténeti kutatás során az elméleti rekonstrukciót pontosították, melyek felülírtak több korábbi, feltételezett részletet.

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.műemlékfelújításAszófőtársadalmi felelősségvállalásCSR

Hírlevél

Hirdetés