2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Az egri egyetemet és gyakorló iskoláját is fejlesztették ebben a beruházásban
Fotók: MTI

Az egri egyetemet és gyakorló iskoláját is fejlesztették ebben a beruházásban

mti, magyarepitok.hu

2023.09.26. 16:33 - Hegedűs Gergely

Jellemzően hő- és vízszigeteléssel, nyílászáró-, illetve kazáncserékkel, légtechnikai, hőszivattyús vagy napelemes rendszer kiépítésével tették korszerűbbé az intézményt.

Hirdetés

Lezárult az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem átfogó épületenergetikai fejlesztése. A nyilvános közbeszerzési adatok szerint a projekt kivitelezője az egri központú Varuabau Kft. volt. A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) részeként az unió kohéziós alapja és a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg. 

A beruházást a Széchenyi 2020 program keretében, 1 milliárd 670 millió forint támogatásból valósította meg az egyetemmel szoros együttműködésben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) által vezetett konzorcium. A fejlesztés eredményeként jelentősen csökkennek az egyetem károsanyag-kibocsátása és energetikai költségei.


Az uniós energiahatékonysági irányelvek teljesítése volt a cél

Pajtókné Tari Ilona, az egyetem rektora a keddi projektzáró rendezvényen arról tájékoztatott: a támogatási összegből 1,1 milliárd forintot költöttek az épületek korszerűsítésére, míg mintegy 400 millió forintból az egyetem gyakorlóiskoláját fejlesztették. "Az elsődleges cél minden esetben az uniós energiahatékonysági irányelvek teljesítése volt" - emelte ki.   

Közlése szerint az egyetem több épületében elvégzett munkák során jellemzően hő- és vízszigeteléssel, nyílászáró-, illetve kazáncserékkel, légtechnikai, hőszivattyús vagy napelemes rendszer kiépítésével tették korszerűbbé az intézmény különböző oktatási és kiszolgálóegységeit, valamint kollégiumát. Ezen kívül saját forrásból cserélték ki a gyakorlóiskola bútorzatát és korszerűsítették annak infrastruktúráját, továbbá a tornatermek burkolatát is megújították.


Az épített környezet sajátosságait és településképi jelentőségét is igyekeznej figyelembe venni

Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen arról beszélt: az egri fejlesztéssorozat egy országos program része, amelynek célja az érintett intézmények gazdaságos és fenntartható működtetése, továbbá az épületek komfortjának javítása.

Nyul Zoltán


A helyettes államtitkár jelezte: a tervezés, majd a kivitelezés során minden helyszínen meg kell találni azt a harmóniát, amely az épített környezet hangulatát, sajátosságait, településképi jelentőségét figyelembe véve javítja a létesítményeket használók, az ott dolgozók körülményeit, továbbá az intézmények energiahatékonyságát, fenntarthatóságát. Rámutatott a most lezárult projekt tapasztalatait is figyelembe véve az ÉKM arra törekszik, hogy az elfogadásra váró építési beruházásokról szóló, illetve az építészeti törvényen keresztül is elősegítse minél több jó, átfogó, a közösségeket szolgáló fejlesztés megvalósítását. "Ennek egyik legfontosabb eleme a rendelkezésre álló források lehető leghatékonyabb felhasználása" - jegyezte meg.

Mi épül?Variabau Kft.Egeroktatási beruházásÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés