2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Műemléki és modern épületrészek ötvözésével jött létre Buda új lakó- és irodaháza - VIDEÓ

Műemléki és modern épületrészek ötvözésével jött létre Buda új lakó- és irodaháza - VIDEÓ

magyarepitok.hu

2023.09.07. 07:30 - Kolinek Nóra

A munka során SWIETELSKY Magyarország Kft. szakembereinek kiemelt figyelmet kellett fordítaniuk a műemléki elemek megtartására.

Hirdetés

A II. kerület frekventált részén, a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán megépült Buda új, lakás és irodafunkciót is magába foglaló vegyes fejlesztésű projektje, a HomeWork. Budapest első dísztégla homlokzatú „Népiskola” épületének rehabilitációját 2020 májusában kezdte el a Codic Hungary Kft. A szerkezetépítési és generálkivitelezői feladatokat a SWIETELSKY Magyarország Kft. végezte el.

A műemlék iskolaépület építészeti értékeit megőrző projektben a legfelső 2 szinten 15 lakás, az alsóbb szinteken pedig 3.600 négyzetméternyi iroda, valamint fedett teraszú étterem, kávézó is várja majd az irodai dolgozókat, a lakókat és a vendégeket. A teljesen felújított park, a nyugodt belső kert és a zöldtető kombinációja újabb 1.300 négyzetméter kellemes zöld környezetet teremt, és 500 négyzetméteres park és közösségi tér várja az épület dolgozóit, mely nyitva áll majd a lakosság előtt is.

Stábunk kisfilmen örökítette meg Buda új lakó- és irodaházát-  

 

 

A kivitelezés 2023 augusztusában befejeződött, a műszaki átadás- átvételi, valamint a használatba vételi engedélyezési eljárás folyamatban van. A kivitelezés folyamatáról Pfeiffer Zsolt, a SWIETELSKY Magyarország projektvezetője adott részletes tájékoztatást lapunk részére.

„2021 szeptemberében kezdődött a homlokzatképzés, a nyílászárók és szigetelések kivitelezése a meglévő épület tégla- kő- és vakolt homlokzatképzéseinek a felújításával, az örökségvédelmi hatóság szigorú felügyelete mellett. A teljes szerkezetkész állapot elérését követően 2022 májusától megkezdődtek az új építésű szerkezetek kivitelezései, azaz a meglévő épületeken a magastető, a történeti homlokzati nyílászárók, valamint az új épületen a homlokzati nyílászárók, a finombeton homlokzatburkolatok, a lapostetők (extenzív és intenzív zöldtetők) és a homlokzati hőszigetelő rendszerek munkái.

 

 

 

2021 decemberében a fennmaradó munkákra vonatkozó szerződést is aláírtuk: shell&core és a lakások fit-out kivitelezése keretében 3.600 négyzetméter kiadható bérleményi terület, a hozzá tartozó helyiségekkel, mélygarázzsal, parkosított zöldfelületekkel, illetve 15 lakás kulcsra kész megvalósítása történt meg, továbbá megújult a Rómer Flóris utcai ingatlanhatáron lévő közterületi járda és kapubehajtó.”

 

 

A felmerült váratlan helyzeteket hatékonyan és gyorsan kezelték a szakemberek

Az épület megőrzi a korábbi értékeit, ugyanakkor a modern építészet jegyeit is magán viseli, ennek megfelelően az engedélyezési és kiviteli terveket több szakmai fórumon egyeztették és hagyták jóvá. A Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának külön engedélyre volt szüksége a kiviteli tervdokumentáció véglegesítéséhez, a felhasznált anyagok jóváhagyásához, az örökségvédelemmel érintett szerkezetek, homlokzatképzések kivitelezéséhez. A kivitelezést műemléki szakfelügyelő és restaurátorok felügyelték.

 

 

„A szerkezetépítő kollégák által végzett bontási munkák során folyamatosan találkoztunk váratlan helyzetekkel, melyeket a tervezővel, a műszaki ellenőrrel és beruházóval közösen oldottunk meg. Többek között kihívást jelentett a meglévő épület tetőtérbeépítése: a homlokzaton minden eredeti épített elemet meg kellett tartani, ezek mögé épült be az új vasbeton koporsófödém. A magastetőt, fa- és vakolt húzott párkányzatokat az eredeti formáknak megfelelően építettük a födémre”

mondta el a projektvezető.

 

A műemléki elemek egy részét megtartották és helyreállították

A műemléki épület tartószerkezetei megmaradtak. A felújítás során − az örökségvédelmi hatóság engedélyével − a homlokzati nyílászárók a kor követelményeinek megfelelően új szerkezetekként, de az eredetivel legjobban megegyező kivitelben épültek meg.

 

 

Az épület tetőszerkezete és annak homlokzati elemei (párkányok, zámcsatornák) azonban új szerkezetekként valósultak meg. Az épületen belül a meglévő kőlépcsők és azok kovácsoltvas korlátai, valamint a kőoszlopok, a vakolt párkányok és a lizénák megmaradtak és meg is újították ezeket. Az új épület hozzáépítése során a műemléki épület nyugati tájolású homlokzati falai a belső térbe kerültek. E téglafelületek felújításával különleges hangulatú belső terek valósultak meg.

 

A műemléki lépcsőház elemeit visszaépítették

A belső terek kialakításával kapcsolatban a projektvezető ismertette, hogy a bérleményi területek shell&core állapotban maradnak, azaz az aljzatbeton és a vakolt felületek látszódnak, és kizárólag a hatóság által előírt vizesblokkok valósultak meg teljeskörűen. Az irodaterületek végleges kiépítése a bérlők igényeire szabva valósul majd meg egy külön projekt keretében. A 15 lakás és a kiszolgáló közlekedési területek esetében készültek belsőépítészeti tervek, továbbá a vevői igényeket is megvalósították.

 

 

A szakember különlegességként kiemelte, hogy a műemléki épület két lépcsőházából egy megmaradt oly módon, hogy a megszűnt lépcsőházból kibontott kő lépcsőfokokat és a hozzá tartozó kovácsoltvas korlátokat a megmaradó lépcsőház I. és II. emeleti szintjei közé beépítették.

A bontási és acélszerkezet-gyám kivitelezési munkákat a SWIETELSKY szerkezetépítő szakemberei végezték, míg a beépítési munkákat a szakkivitelezők restaurátorok közreműködésével valósították meg.

 

 

Végezetül hozzátette, hogy a kivitelezés további különlegességét a műemlék és az új épület összeépítése során megvalósított szerkezetek építése adta, emellett az egyik legnagyobb kihívást a belvárosban lévő rendkívül kisméretű felvonulási terület jelentette.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Budapestműemlékfelújításműemlék

Hírlevél

Hirdetés