2024.04.23, Kedd
Műemlék iskolaépületből születik Buda új irodaháza, a HomeWork
Látványterv: homework.hu

Műemlék iskolaépületből születik Buda új irodaháza, a HomeWork

magyarepitok.hu

2022.04.22. 08:00 - Bíró Beáta

Befejezte a szerkezetépítést a SWIETELSKY, már a generálkivitelezés zajlik. A projekt különlegessége, hogy a régi épületet az újba integrálják.

Hirdetés

A II. kerület frekventált helyén, a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán épül Buda új, lakás és irodafunkciót is magába foglaló vegyes fejlesztésű projektje, a HomeWork. Budapest első dísztégla homlokzatú „Népiskola” épületének rehabilitációját 2020. májusában kezdte el a Codic. A szerkezetépítési és generálkivitelezői feladatokat a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi.

A műemlék iskolaépület építészeti értékeit megőrző "HomeWork - munkában is otthon" projektben a két legfelső emeleten 15 prémium kategóriás lakást alakítanak ki, az alsóbb szinteken pedig tágas irodatereket hoznak létre, mintegy 3600 négyzetméteren. Az ingatlanban fedett teraszú bisztró is emeli a szolgálatatás színvonalát. A projekt a teljesen felújított parkkal, a belső kerttel és a zöldtető kombinációjával a pihenés, feltöltődés igényét is kielégíti a vibráló városi környezetben.

 

Látványterv: homework.hu

 

Értékmegőrzés és modern kivitel egyben

A beruházás jelenleg félidőnél tart, a szerkezetépítés február végén fejeződött be, az eddigi munkálatokról Gász István projektmérnök tájékoztatta lapunkat.

Az 1883-84-ben épült iskola épülete évtizedek óta vár a fejlesztésre. Rehabilitációjával és átalakításával egy olyan vegyesfunkciós épület jön létre, amely megőrzi a különleges építészeti értékeket, de közben a mai igényeket kielégítő tereket hoz létre.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Többszáz éves sírokat találtak

A SWIETELSKY csapata 2020 májusában kezdett el dolgozni a területen. Miután körbecölöpözték a munkaterületet, megkezdődött a régi épület egyes részeinek bontása, ezzel párhuzamosan nekiláttak kiásni a mélygarázs helyét. Amit azonban mélyen a föld alatt találtak, az mindenkit meglepett: egy régi temető maradványaira bukkantak, mintegy 400 sírhellyel. A feltárás közben végzett kutatások során kiderült: a terület muszlim és keresztény temetkezési hely volt az 1600-as évektől kezdődően.

A régészeti ásatások idején a szomszédos telken lévő ferences rendi papok felajánlották, hogy megáldják az épületet. A szertartásról videot is készített a Magyar Építők stábja, amelyben eddig be nem mutatott felvételek láthatók a feltárt sírhelyekről is.

 

 

A régi homlokzat egy része egyedi belső tereket varázsol az új épületben

Mint azt az építésvezetőtől megtudtuk: a műemlék épület homlokzatát az eredeti állapothoz hűen újítják fel, így abban nem történnek érdemi változtatások. A belső térben azonban elbontották az aljzatokat, leszedték a salakfeltöltést, új vasalt aljzatot hoztak létre, több helyen kicserélték a födémet. A közbenső főfalakat pillérekkel, áthidalókkal váltották ki, itt lesznek majd a tágas irodaterek. A régi épület udvar felőli homlokzati falai mostantól belső falként funkcionálnak az új épületben igazán egyedi belső teret biztosítva az irodafelhasználók számára..

Miután a vasbeton szerkezetet felhúzták a felső szintekig, elbontották a tetőt, helyére kétszintes tetőt alakítottak ki koporsófödémmel, ami egy magas komfortfokozatot és életminőséget nyújtó szerkezeti kialakítás.

 

 

Az egyszintes mélygarázsban több kerékpártárolónak és 48 autónak jut hely.  A garázsból külön lépcsőházon és lifteken keresztül lehet majd megközelíteni az irodákat és a lakásokat, valamint a földszinten is külön bejáratot biztosítanak a dolgozóknak és a lakóknak. A régi épület díszlépcsőháza megmarad a földszint és a második emelet között, onnan új lépcsőkarokon érhető majd el a harmadik emeleti irodai szint.

Az épület egyik ékessége minden bizonnyal az a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán álló nagy platánfa, amelyet a fejlesztő úgy mentett meg, hogy az érvényes építési engedélyek ellenére saját költségén módosította a terveket.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.lakásépítésCodic Hungary Kft.

Hírlevél

Hirdetés