2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Megnyílt Szabadkígyós új turisztikai attrakciója
Fotó: NÖF

Megnyílt Szabadkígyós új turisztikai attrakciója

MTI; magyarepitok.hu

2023.10.03. 09:45 - Bíró Beáta

A Wenckheim-kastélynál felépített Svájcerájban posta- és kocsimúzeumot, valamint helytörténeti kiállítóteret is kialakítottak.

Hirdetés

Lezárult a két éve zajló turisztikai fejlesztés Szabadkígyóson és Újkígyóson. A két Békés vármegyei önkormányzat még 2021-ben nyert 580 millió forint támogatást az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

A több projektből álló beruházássorozat legújabb elemeként a napokban adták át a szintén uniós forrásból felújított Weinckheim-kastélynál a Svájcerájt. Az épület egyik felében az ország negyedik postamúzeumát alakították ki, valamint kocsimúzeum és a kígyósi pusztát bemutató interaktív tárlat is várja az érdeklődőket.

A Wenckheim-kastélynál a fejlesztés keretén belül még korábban 79 fizetős parkolóhelyet létesítettek - egy részét a kocsi-, a posta- és a majormúzeum előtt. A községben épült egy 18 elemmel felszerelt játszótér is.

Megújult a Szabadkígyós és jkígyós közötti bicikliút, valamint összekötötték a községben található kerékpárutat a Wenckheim család építészeti hagyatékához vezető nyomvonallal. A kerékpárút mellé 150 facsemetét ültettek.

A békéscsabai Wenckheim-kerékpárút mintegy 20 km-en épült ki. A megyeszékhely belvárosát érintve kerékpár- és turistaúttal köti össze a szabadkígyósi, a gerlai, a pósteleki és − az M44-es elsőrendű főút szervizútján keresztül − a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. 

A projektben nagyjából tíz kilométer újonnan épült, tíz kilométeren pedig a már meglévő kerékpárút újult meg. A Szabadkígyós és Békéscsaba között épülő közel 4 kilométeres szakasz a Duna Group International Útépítő Kft. (korábbi nevén Hódút Kft.) munkájával valósult meg. 

 

Mi épül?Hódút Kft.Duna Aszfalt Zrt.SzabadkígyósÚjkígyósTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)turisztikai fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés