2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Madármegfigyelő tornyok, kilátópontok épültek a Duna-Tisza közén 
Fotók: knp.hu

Madármegfigyelő tornyok, kilátópontok épültek a Duna-Tisza közén 

Forrás: mti, knp.hu

2024.04.10. 07:55 - Sándor Csilla

Félmilliárd forintnyi uniós forrásból valósították meg a Kiskunság vizes élőhelyeit bemutató oktatási- és turisztikai létesítményeket.

Hirdetés

Négy ökoturisztikai fejlesztés fejeződött be a Duna-Tisza közén. A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a Nagyszéksós-tónál információs pont jött lére a vizes élőhelyek természeti értékeinek bemutatására – számolt be a projekt eredményeiről az MTI-nek Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője.
 


Digitális tanösvény és halászati bemutatóhely is létesült

Izsákon a Kolon-tó természeti értékeit mutatja be a Fürkésző Oktatóközpont, amelynek tetején egy kilátópontot is kialakítottak.

Az új épület rendhagyó természetismereti órák és foglalkozások megtartására készült, de szakvezetéses túrák is indulnak majd innen.

A tó tájtörténetét növény- és állatvilágát egy hétállomásos digitális tanösvény segítségével is megismerhetik.
 


Császártöltés közelében a Vörös-mocsár terepi bemutatóhelyen fedett pihenőhelyek, madármegfigyelő tornyok, halászati bemutatóhely létesült főként bemutatók és rövid előadások megtartására. A 8,5 kilométer hosszú kibővített tanösvényen a projekt keretében új információs táblákat helyeztek el.
 


Új kerítés védi a bivalyrezervátum lakóit

A Szatymaz külterületén lévő Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely kiindulópontja a terepi programoknak, helyszínt biztosít a térség hasznosításával, az élőhelyek fenntartásával kapcsolatos szakmai találkozóknak, képzéseknek és ökoturisztikai programoknak.


A fejlesztések során Mórahalmon a Nagyszéksós-tónál információs pontot létesítettek, ahol a közeli Natura 2000 területek természeti értékeiről, élővilágáról tájékozódhatnak a vendégek. A fejlesztés részeként a bivalyrezervátum körül kerítést építettek, valamint kültéri padokkal, asztalokkal és kerékpártorolókkal pihenőhelyeket alakítottak ki.
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága a beruházást 527 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg.

Mi épül?Kiskunsági Nemzeti ParkökoturizmusSzatymazIzsákCsászártöltésMórahalomFürkész OktatóközpontNatura 2000

Hírlevél

Hirdetés