2024.05.20, Hétfő
Újabb három hektár zöldfelület és a KRESZ park is megújult a Városligetben - VIDEÓ
Fotók: Liget Budapest / Mohai Balázs

Újabb három hektár zöldfelület és a KRESZ park is megújult a Városligetben - VIDEÓ

magyarepitok.hu

2024.05.10. 11:27 - Szabó Ákos

Az érdeklődők május 11-én, szombattól látogathatják a fejlesztést.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget tájépítészeti megújítása, elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ parknak és környezetének megújítása – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A felújítás a Liget Budapest Projekt része volt:

  • összesen több mint 30.000 m2 parkfelület újulhatott meg,
  • elültettek 39 db lombosfát,
  • több mint 5.600 cserjét
  • és mintegy 22.000 évelőt.

 

Fotók: Liget Budapest / Mohai Balázs

 

A Nagyjátszótér riválisa készült el

A mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató, a felújítás központjában álló, mintegy 6.000 m2-es játszórész átadásával pedig az eddig 3 milliós látogatottságot elért Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerőjű helyszínnel várja a családokat a Városliget.

 

 

Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy mini városrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait. A beruházással az ország legnagyobb, és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre.

 

 

A megújult KRESZ parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója adta át. A látogatók 2024. május 11-én, szombaton, a Közlekedési Kultúra Napján vehetik birtokba a fejlesztést.

 

A KRESZ park sok budapesti gyermekkorának emlékeiben kap kiemelt helyet

 

 

A Városliget észak-keleti sarkánál található KRESZ park a 70-es években létesült és sokáig fővárosunk legnagyobb oktató parkja volt, gyerekek ezrei tanulták meg itt a közúti közlekedés alapvető szabályait még jóval a jogosítvány megszerzése előtt. Sajnos a rendszerváltást követően a park gondozása, őrzése megszűnt, és az idő múlásával teljesen lepusztult, használhatatlanná vált. Az elektromos jelzőberendezéseket, valamint a KRESZ-táblákat és jelzőlámpákat tartó oszlopokat tőből kivágták, teljesen lekoptak az útburkolati jelek is, a padokat pedig vandálok tették tönkre. A kétezres évek első évtizedében tovább romlott a terület helyzete, 2006-ban ugyan civil szervezetek cégek közreműködésével, saját erőből egy kisebb felújítást végrehajtottak, de a parkrész régóta várt teljes rehabilitációjára csak a Városliget megújításáról szóló törvény elfogadásával, és a Liget Budapest Projekt létrejöttének köszönhetően nyílt lehetőség.  

 

 

Galéria

Mi épül?VárosligetLiget Budapest ProjektzöldterületekBudapestjátszótér

Hírlevél

Hirdetés