2024.07.23, Kedd

Hirdetés

Előregyártott elemekből épül a Balaton déli partjának legújabb lakóparkja

Előregyártott elemekből épül a Balaton déli partjának legújabb lakóparkja

magyarepitok.hu

2024.06.26. 16:21 - Hegedűs Gergely

A kivitelező első ízben alkalmaz előgyártott elemeket a Leier termékeivel készülő projektben, és már néhány hónap után számos pozitív tapasztalatról számolt be. A szakemberek segítségével részleteiben is bemutatjuk, hogy mindez hogyan segíti a gyors és minőségi lakásépítést.

Hirdetés

A Leier előregyártott elemeiből épül társasház Balatonmáriafürdőn a Perfect Steel System Kft. kivitelezésében, az L Stúdió Kft. tervei alapján. A Part Lakópark a nevének megfelelően a Balaton partján, a település központi részén, a strand közelében épül. A győri székhelyű, B. M. I. L. Kft. beruházásában az első ütemben egy 29 lakásos társasház jön létre, majd ezt követően további négy társasház épül meg ugyanitt. A részletekről a kivitelező és a gyártó segítségével tájékozódtunk.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

A beruházó több mint tíz éve építtet előgyártott elemekből

A projekt előzményeként a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője elmondta, már a tervezési szakaszban eldőlt, hogy a befejezése után öt épületből álló lakópark szerkezetei előregyártott elemekből készülnek. „A tervezőnek és a beruházónak nem volt újdonság a Leier előregyártott elemeinek alkalmazása” – mutatott rá Takács Gábor a , B. M. I .L. Kft. és az L Stúdió Kft. döntésének hátterére. „A három cég közötti együttműködés ugyanis több mint 12 évre nyúlik vissza: ebben az időszakban több száz lakás valósult meg  hasonló tervezői koncepció alapján.”

 

 

Kifejtette, a fő tervezői szempontok között szerepelt, hogy az épületek magas minőségben, mégis  gazdaságosan és gyorsan épülhessenek. „A balatonmáriafürdői komplexumban ötszintes épületek jönnek létre, mind az öt szinten kihasználva az előregyártás által nyújtott előnyöket.”

 

Jövőre átadják az első épületet, és elkezdhetik a következőt

A kivitelező Perfect Steel System Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a projekt előkészítése 2023 novemberében kezdődött. „Az épület alapozását már 2022 év végén elkészítettük” – árulta el Papp Gábor. „A projekt tényleges indulása 2024 március elején volt, ekkor kerültek az az első elemek a helyükre.”

 

 

Hozzátette, a kész állapotban történő átadás 2025 szeptemberére várható; a további négy társasház ugyanezzel a technológiával és kialakítással készül majd. „A folytatásról folyamatosan egyeztetünk a beruházóval: az előzetes tervek szerint a következő „B” jelű épület kivitelezésének megkezdése 2025-ben lesz esedékes” – tette hozzá Papp Gábor.

 

A tempó felgyorsult, az élőmunka igény csökkent

Az ügyvezető igazgató kiemelte, ez volt az első olyan kivitelezésük, ahol előregyártott elemeket alkalmaznak, ezért érdeklődéssel álltak hozzá a feladathoz. „Ehhez segítséget nyújtott a Leier is, továbbá az is segített, hogy a cégen belül a projektvezető kollégánk már dolgozott ilyen elemekkel, így gördülékenyen, könnyen halad előre az előkészítés és az építkezés is.”

 

 

Kérdésünkre válaszolva elmondta, elégedettek a termékekkel és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal is. „A logisztikai és az építkezés közben felmerülő vevői és kivitelezői igényekre, módosításokra gyorsan reagál a gyártó, a kommunikáció folyamatos” – fogalmazott Papp Gábor.

Az előregyártott elemeknek köszönhetően megtapasztalt előnyök közül a gyorsaságot emelte ki. „A mai napon már a 3. emeleti födém betonozásánál tartunk, így még az előzetesen megállapodott ütemtervhez képest is gyorsabban készül az épületünk, ami nekünk és a beruházónak is előnyös. Emellett a szükséges fizikai létszám is jóval alacsonyabb mint más technológiáknál.”

 

 

A vékony falszerkezeteknek köszönhetően egy lakásnak megfelelő tér keletkezett

A szóban forgó társasház építésénél alkalmazott előregyártott elemekről Takács Gábort, a Leier Hungária Kft. előregyártott betonelemek üzletágvezetőjét kérdeztük. Kiemelte, hogy a külső falszerkezet 20 cm vastag kéregfala a 25 cm vastag polisztirol szigeteléssel kiemelkedően jó hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, amelynek értéke 0.15 W/m²K. „A belső falszerkezetek szintén 20  cm vastag kéregfalból készülnek, itt fontos kiemelni, hogy a vékonynak  tekinthető falvastagság is teljesíti az elvárt 56 dB léghanggátlási értéket” – tette hozzá.

 

 

Szavaiból az is kiderült, hogy a vékony falszerkezetek alkalmazásának köszönhetően összesen egy apartman méretével megegyező, azaz több mint 50 négyzetméter hasznos lakótér többlet keletkezett, ahhoz képest, hogy ha az épület 30 cm vastag kerámia falazóelemből készült volna.

 

Négy kéregfödém panel megoldja egy apartman lefedését

A balatonmáriafürdői beruházásban a falszerkezetek mellett az épület egyedi építészeti kialakítását  meghatározó pillérek és párkányok is előregyárott elemekkel készülnek. „Itt az egyforma termékek nem csak a gyárthatóságot, de a kivitelezést is nagymértékben megkönnyítették” – hívta fel a figyelmet.

 

 

A szakember a födémszerkezetre külön kitért, amely a már hagyományosnak tekinthető Leier kéregfödémekkel készül. „Egy-egy apartman lefedése összesen 4-4 panel beépítésével tud megvalósulni. Az erkélylemezek a kéregfödémekbe gyári körülmények között, szakszerűen beépített Schöck hőhídmegszakító elemekkel csatlakoznak az épülethez, ezáltal vékonyabb lemezvastagságot lehetett elérni, mintha az erkélylemezek hőszigeteléssel lettek volna körbecsomagolva.”

Elmondása szerint a teraszajtók feletti redőny, illetve zsalúziatokos kialakításhoz is igazodó előregyártott áthidalók szintén az előregyártott építési koncepció szerves részét  képzik. „Egy többszintes épület nem készülhet lépcsőkarok nélkül, így természetesen  azok is magas minőségű, előregyártott elemként kerülnek be az épületbe” – fűzte hozzá Takács Gábor.

 

 

Újabb sikeres példa az előregyártás terjedésére

Az üzletágvezető jelezte, a mai igényeknek, valamint a jogszabályoknak is megfelelően a házat lifttel is ellátják. „Itt szintén fontos szempont volt, hogy a lift vasbetonfala minél vékonyabb és minél pontosabb falszerkezettel készüljön: ezek 15 cm vastagságú, tömör, előregyártott vasbeton falként valósulnak meg. További fontos részlet, hogy a liftakna és a lakáselválasztó falak, valamint a födém akusztikailag elkülönített, így a lift működéséből keletkező hangok nem terjednek át a szerkezetre.”

Zárásként úgy összegzett: a projekt egy újabb sikeres példája annak, hogy a 21. századi építőipar az előregyártott technológia felé vette az irányt.

 

 

Galéria

Mi épül?Perfect Steel System Kft.Leier Hungária Kft.B. M. I. L. Kft.L Stúdió Kft.BalatonBalatonmáriafürdőlakópark

Hírlevél

Hirdetés