2024.09.20, Péntek
Új katolikus középiskola és sportközpont épül fel Mórahalmon
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új katolikus középiskola és sportközpont épül fel Mórahalmon

mti

2024.09.20. 09:57 - Szabó Ákos

Három év alatt lezajlik a beruházás mindkét üteme a tervek szerint.

Hirdetés

Oktatási- és sportkomplexumot épít a Szeged-Csanádi Egyházmegye Mórahalmon, az ehhez szükséges ingatlanokat az önkormányzat ingyenesen ajánlotta fel az egyháznak – jelentették be szeptember 19-én.

A beruházás első ütemeként két edzőpálya készül a szükséges kiszolgáló létesítményekkel, várhatóan jövő év elejére, majd további három labdarúgó pályát alakítanak ki.

A fejlesztés második szakaszában a 16 tantermes középiskolát és a hozzá kapcsolódó kollégiumot építik meg. A teljes projekt a tervek szerint három éven belül megvalósul.

 

Csaknem tízezer gyerek neveléséhez szükséges infrastruktúrát fejlesztenek

Nógrádi Zoltán polgármester az ingatlanok átadásáról szóló megállapodás aláírása előtt felidézte, a kormány 2018-ban nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá az egyházmegye oktatási és sportcélú fejlesztését. A beruházás célja az egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozó csaknem tízezer gyerek oktatásához, tehetséggondozásához, sportolásához szükséges infrastrukturális háttér megteremtése.

A fejlesztés megvalósítása érdekében módosították a helyi építési szabályzatot, utakat jelöltek ki, közműfejlesztési programot indítottak

– tette még hozzá többek között a polgármester.

 

Szegeden parkerdőt alakíthatnak ki

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök elmondta, az egyházmegye a Szegeden épült Szent Gellért Fórum folytatásaként tervezte a sportpályák és köznevelési intézmény kialakítását. Azonban "méltatlan politikai támadások indultak" a projekt és az egyházmegye ellen. A lakosság egy része is tiltakozott, mert – az egyházi vezető szerint tévesen - úgy vélte, a beruházás következtében romlana a város levegője. Így az a döntés született: amennyiben az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll, a Szent Gellért Fórum melletti területet parkerdővé fejlesztik – közölte a püspök.

A Grosics Akadémia keretében több mint kétszáz szegedi fiatal sportol, edzéseikhez nem elegendőek a Szent Gellért Fórumban meglévő pályák, ezért a városban és a környező településeken kellett helyet bérelni a számukra – mutatott rá a püspök.

Mi épül?MórahalomiskolaépítéssportberuházásokSzeged

Hírlevél

Hirdetés