2024.10.05, Szombat
Évszaktól függetlenül képes a termelésre a SWIETELSKY új aszfaltkeverő üzeme

Évszaktól függetlenül képes a termelésre a SWIETELSKY új aszfaltkeverő üzeme

magyarepitok.hu

2024.10.03. 15:35 - Bíró Beáta/Sándor Csilla

A székesfehérvári létesítmény földrengésbiztos és alkalmas a mart aszfalt újrahasznosítására is.

Hirdetés

Régebbi üzemegységét váltotta fel SWIETELSKY Magyarország Kft. a Fejér vármegyei telephelyén elkészült fejlesztéssel. Az új aszfaltkeverőben egy svájci gyártócég technológiájának használatával jelentősen csökkenteni tudják a környezeti terhelést és a gyártási költségeket is.  

 

 

A létesítményt szalagátvágással avatták fel, ünnepélyes keretek között. A rendezvényen az osztrák anyavállalat több fővel képviseltette magát. 

„Az optimista ember fát ültet, az optimista cég aszfaltkeverőt állít olyan időben is, amikor a gazdasági körülmények nem éppen a legjobbak”

– hangsúlyozta a keverőtelep ünnepélyes átadóján Hegyi Zoltán, a SWIETELSKY Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

„A beruházás nem jöhetett volna létre, ha a tulajdonosi kör nem támogatja szándékában a magyar leányvállalatot. Ez jelzi a bizalmukat felénk. Gondolkodásmódunkhoz hozzá tartozik, hogy ha nem követjük a piacon tapasztalható műszaki, technológiai fejlődést, akkor nem tudunk lépést tartani. Ezért hoztuk létre Székesfehérváron az országban 9. aszfaltkeverőnket.”

 

 

Az ügyvezető hozzátette: a beruházás hátterében fontos volt az a környezettudatos szemlélet, melynek eredményeként a létesítménnyel a SWIETELSKY Magyarország Kft. csökkenti ökológiai lábnyomát. Kiemelte még azt a labor- illetve technológiai hátteret, amely folyamatosan biztosítani tudja a keverékek összetételét.

Hegyi Zoltán visszatekintőjében megemlítette, hogy a cég 1991-ben kezdett az aszfaltgyártásba, évente 300-500 tonna aszfaltot termelnek keverőegységei. Idén elérik a 9 700 050 tonnát, amelyből – mint azt viszonyításképp mondta -, 40 200 km hosszú, 1 méter széles, 10 cm vastag utat lehetne építeni, amely éppen körbeérné az egyenlítőt.  

 

 

Bognár Árpád, a SWIETELSKY Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére kifejtette: „az elmúlt 21 évben, amióta a cégnél vagyok, nagyon sokszor hoztunk olyan döntéseket, amelyeknek háttere még nem alakult ki, de mi bíztunk magunkban, hogy meg tudjuk valósítani. A mostani gazdasági helyzetben sem látszik jelen pillanatban az egyenes út, hogy folyamatosan termelni tud a most átadott aszfaltkeverő üzem, de bízunk abban, hogy rövid időn belül lesz annyi munkája a létesítménynek, hogy nemcsak fenntartani tudjuk, hanem eredményeket is hoz.”

 

 

Klaus Bleckenwegner, a SWIETELSKY külföldi vállalatokért felelős konszernigazgatója azt mondta: az osztrák anyavállalat életében is fontos mérföldkő egy ilyen mértékű beruházás megvalósulása, hiszen a cég egyik fő területe az útépítés. Kiemelte: ehhez szükség volt a magyar csapatra, akiknek szakértelmében bízik az anyavállalat, illetve arra az infrastrukturális háttérre, amely Székesfehérváron rendelkezésre állt. Reményét fejezte ki, hogy a beruházói, megbízói kör lehetőségei bővülnek a jövőben és a megrendelések biztosítják az aszfaltkeverő működését.

 

 

28 méteres keverőtorony segíti a termelést

Az új keverőüzem építését az említett szempontokon túl a hatékonyságnövelés is indokolta – mondta el portálunknak Hegyi László, a SWIETELSKY Magyarország területi vezetője. A kivitelezés munkálatait 2023 decemberében kezdték el a cég székesfehérvári telephelyén belül, egy hektárnyi területen.
Márciusra elkészültek a 28 méter magas keverőtorony összeszerelésével, valamint a különböző gyártási egységek kialakításával.

 

 

Felkészülés a tesztüzemre

A kivitelezés ezután az elektromos kábelek és a pneumatikus rendszer kiépítésével folytatódott. A munkálatok további szakaszaiban a bitumenrendszer csőhálózata és szerelvényei kerültek a helyükre és elvégezték a vezérlő automatika installálását is.  
A tesztfolyamat előtti szakaszban az úgynevezett kiegészítő egységek telepítése zajlott, többek között a habosított bitumen, a csillepermetező berendezés és az additív adagoló rendszeré.

 

 

Négy évszakban, óránként 210 tonna aszfalt előállítására képes az üzem

A létesítmény a sikeres tesztüzem és az engedélyezési folyamat lezárultával kezdte el a termelést 210 tonna/óra kapacitással.

 

Jelenleg a székesfehérvári telephely új üzeme biztosítja az aszfaltot az M6-os autópálya Adony-Dunaújváros, és az M8-as autópálya kapcsolódó szakaszainak munkálataihoz, de a SWIETELSKY Magyarország Kft. többi egységéhez hasonlóan a székesfehérvári is értékesít aszfaltkeveréket külső partnerek számára.  

 

Az üzem a földgáz és fűtőolaj fűtése révén évszaktól függetlenül működtethető, ami 12 hónapos aszfaltgyártási képességet jelent.

 

 

Mart aszfalt újrafeldolgozását is elvégzi az új keverő

A keverőgép további előnye, hogy műszaki megoldásai lehetővé teszik a WMA típusú, vagyis a mérsékelten meleg aszfaltkeverékek gyártását. A berendezés műszakilag alkalmas visszanyert aszfalt REC beadagolására 40 %-ig. Mindkét eljárás jelentős költségmegtakarítást és a környezeti terhelés csökkentését eredményezi.
A hagyományos aszfalthoz képest jelentősen alacsonyabb gyártási hőmérsékleten állítják elő a WMA aszfaltot, amelyhez kötőanyagként habosított bitument használnak. Ennek keverési és beépítési hőmérséklete 30-40 Celsius fokkal alacsonyabb a hagyományos aszfaltkeveréknél, amivel jelentősen csökkenthetők a gyártás költségei és annak energiaigénye.
A WMA technológia előnye az is, hogy tovább fokozza az előállított aszfalt minőségét és alacsony hőmérsékleten is kevesebb hengerjárattal elérhető a hagyományos meleg aszfaltokhoz hasonló tömörítése.

 

 

A szerkezetnek egy földrengést is ki kell bírnia

Hegyi László kiemelte, az új létesítmény a legszigorúbb környezetvédelmi előírások szerint üzemel. Azt is megtudtuk: mivel az országnak ez a része szeizmológiai szempontból aktívnak számít, az új keverőüzem a legszigorúbb előírásoknak kellett, hogy megfeleljen. Ezt figyelembe kellett venni az acélszerkezet méretezésénél, valamint az is fontos volt, hogy a létesítményt áttelepítéssel az ország bármely területén felállíthassák.  

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.SzékesfehérváraszfaltkeverőFejér vármegye

Hírlevél

Hirdetés