2024.04.17, Szerda

Összesen 2,65 milliárd forintért készítheti el az Új Nemzeti Galéria terveit a japán SANAA Jimusho Ltd. építésziroda és a Bánáti + Hartvig Kft. a Közbeszerzési Értesítőben megjelent információk szerint.

A városligeti múzeumi negyed részeként, a Petőfi Csarnok helyén létrejövő épület megtervezésére hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. A tender alapján a nyertes feladata a teljes körű kiviteli tervek elkészítése, továbbá a tervezői művezetés is.

A kiírásra két ajánlat érkezett, ezek közül az összességében legelőnyösebb nyert, nettó 2 milliárd 650 millió forinttal. Az eredetileg becsült nettó ellenérték 2 milliárd 527 millió forint volt. A másik ajánlatot az a konzorcium tette, amelynek tagjai a norvég Snohetta Oslo AS, az Egyesült Királyságból az Ove Arup & Partners Intertnational Limited, az osztrák Bollinger Grohmann Schneider ZTGmbH, valamint a Középülettervező Zrt. voltak.

A japán tervező korábban úgy fogalmazott, a pagodára emlékeztető épület a park zöldjének organikus folytatása lesz, több mint egy múzeum: nyitott, befogadó közösségi tér. Az Új Nemzeti Galéria tervpályázatát 2014 októberében hirdették meg, 2015 áprilisban két első helyet adtak át: a norvég Snöhetta, illetve a japán SANAA terveit egyformán kimagaslónak találták. A két világhírű, Pritzker-díjas iroda közül novemberben a japán tervezők mellett döntött a Városliget Zrt. A tervezők munkáját kivitelezőként a Bánáti + Hartvig Építész Iroda segíti.

Az Új Nemzeti Galéria a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. és 20. századi gyűjteményeit fogadja majd be, az épület a tervek szerint 2019 nyarán nyílik meg a közönség előtt.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés. Az Új Nemzeti Galéria mellett a másik döntés a volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házáról szólt, amit szintén egy világhírű japán építész, Sou Fujimoto tervez. A Néprajzi Múzeum Ötvenhatosok terére tervezett új épületére tavaly decemberben írtak ki nemzetközi építészeti tervpályázatot. A meghívásos pályázaton 15 nemzetközi és magyar építésziroda száll versenybe a tervezésért. A Városliget Zrt. tavaly decemberben a Városliget megújítását szolgáló tájépítészeti pályázatot is kiírta.

(mti, magyarepitok.hu)

PályázatokpályázatokLiget Budapest ProjektVárosliget