2024.06.25, Kedd
Magyar tájépítészek és világhírű építészek kapnak esélyt a Városligetben
fotók: ligetbudapest.org

Magyar tájépítészek és világhírű építészek kapnak esélyt a Városligetben

mti, magyarepitok.hu

2015.12.29. 11:13 - Hegedűs Gergely

A Városliget megújító projektben kiírták a tervpályázatot a Néprajzi Múzeum épületére és a park tájépítészeti megújítására. Előbbiben 15 magyar és nemzetközi cég száll harcba, utóbbi növekvő zöldfelületet, új sportpályákat és játszótereket, illetve egy kivilágított futókört is tartalmaz. Az új múzeumokat és a felújított parkot 2019-ben adják át.

Hirdetés

Kiírták a nemzetközi építészeti tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére. A meghívásos pályázaton 15 nemzetközi és magyar építésziroda száll versenybe az új múzeumépület megtervezéséért. Köztük van a pekingi olimpiai stadiont tervező Herzog & de Meuron, illetve a kaliforniai Google-komplexum futurisztikus bővítését tervező Bjarke Ingels Group is.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható, az új Néprajzi Múzeum a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként.

A pályázatra meghívott cégek: a Herzog & de Meuron, az MVRDV, a BIG - Bjarke Ingels Group, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture, a Sauerbruch Hutton, a Coop Himmelb(l)au Architects, az Emre Arolat Architects, az OMA, a Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, a Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

További két pályázói hely egyelőre üres, ezekért eddigi referenciáikkal hazai és nemzetközi építészirodák egyaránt versenybe szállhatnak.

A pályázati kiírás a www.ligetbudapest.org/ethnography oldalon érhető el. A tervek beadási határideje április 6., a beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el.

A Városliget Zrt. a közleményben hangsúlyozza, a pályázatnak köszönhetően újabb világszínvonalú középülettel gyarapodhat a főváros. Emellett méltó körülmények közé kerülhet a jelenleg az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő Néprajzi Múzeum. Hozzáteszik, az új, korszerű épület lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény.

A Néprajzi Múzeum új épületére 2014-ben már lezajlott egy építészeti tervpályázat, amelyből a francia Vallet de Martinis és a DIID építésziroda került ki győztesen, ám a végleges kormánydöntés alapján a múzeum új helyszínre, az Ötvenhatosok terének középső szakaszára került, ezért új tervpályázatra volt szükség.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

A Nemzeti Galéria látványterve (forrás: ligetbudapest.org - látványterv: Pelega Bt.)

A Városliget Zrt. az építészeti tervpályázattal egy időben a Városliget megújítását szolgáló tájépítészeti pályázatot is kiírta, ez a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el. A pályamunkák beérkezésének határideje március 28. A 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredményhirdetése májusra várható, a 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész.

A park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el, a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik birtokba.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, és az itt található épületek is csak 5,5 százalékot foglalnak el a parkból. A fennmaradó mintegy 35 százalékot lebetonozott parkolók és utak adják. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén 5 százalékkal növekszik majd a Városliget zöldfelülete. A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület mellett a több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása is a tervpályázat célja.

A közleményben az áll, az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok kialakítására, új köztéri bútorok kihelyezésére, a régiek felújítására. Új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör is épül, a Városligeti-tavat rehabilitálják, eközben a park kapcsolódik a Városliget új épületeihez.

A Magyar Zene Házának látványterve (forrás: ligetbudapest.org - látványterv: Pelega Bt.)

A közlemény arra is kitért, hogy az elmúlt években számos szervezet, intézmény, egyesület és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Városliget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg. A pályázatot a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége is támogatja.

A központi költségvetés 2016 és 2019 között több mint 156 milliárd forintot biztosít a Városliget felújítására és az új épületek felépítésére.

Galéria

PályázatokpályázatokLiget Budapest Projekt

Hírlevél

Hirdetés