2024.06.22, Szombat

A keddi közgyűlésen Gáspár Péter tervező bemutatta a szombathelyi fedett uszoda látványterveit, illetve beszélt arról, hogy a jelenlegihez képest mennyiben lesz más az új létesítmény.

Az eddig ismert információk távirati stílusban:

        az uszoda az 1970-es években készült, ezért elhasználódott
        most TAO-s pénzből 2,2 milliárd forintból felújítják
        nem csak az uszodaépületet korszerűsítik, hanem új medencét is építenek a vízilabdázóknak

Gáspár Péter a képviselőknek többek között azt emelte ki, hogy a felújított uszoda méltó vetélytársa lesz majd a sárvári és a büki létesítményeknek.

A tervező legtöbbet az egyik újdonságról, az uszodaépületben helyet kapó szaunavilágról beszélt. Itt háromféle szauna, gőzfürdő, pezsgőfürdő, termálvizes medence, jégkásazuhany, meditációs szoba lesz. Annyi élmény kerül majd egy helyre, amelyek végiglátogatásához többször, három-négy alkalommal is el kell majd menni az uszodába - hangsúlyozta Gáspár Péter.

Teljesen új lesz a dizájn az előcsarnokban, új burkolatot kapnak a helyiségek.

Az öltözőszint is átalakul: zárt öltözőfülkéket alakítanak ki külön a férfiaknak, nőknek, gyermekeknek, sportolóknak.

Az épület minden szintjét összekötik – jelenleg az uszodából egy üzemi lépcsőn lehet lejutni a termálfürdőbe, a jövőben közlekedésre tervezett lépcső és lift is lesz.

Az uszodából közvetlenül napozóteraszra mehetnek majd a fürdőzők.

A jelenlegi tervekben ugyan nem szerepel, de a távlati elképzelések között ott van egy étterem kialakítása is.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az új medencének köszönhetően talán még a belépőjegyet, illetve bérletet megvásároló vendégeknek is lesz helyük a jelenlegi nagymedencében.

Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) a Vasivíz fürdővezetője felszólalásában azt mondta, a létesítményt várhatóan november elején zárják be, ez követően kezdődhet meg a munka, amelyet 2016. június 30-ig be kell fejezni.

Politikai csörte

Az ellenzék a napirendi pont tárgyalásakor kifogásolta, hogy eddig semmilyen (nyílt) közbeszerzési kiírást, illetve egyéb dokumentumot nem látott, nem tudják, ki hoz döntéseket, és megjegyezte, hogy egy egyesület, nevezetesen az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) önerőből bonyolítja le a beruházást, ebből következően az ellenzék semmifajta kontrollt nem tud gyakorolni. Szerintük az is kétséges, hogy a munkát novemberben el lehet kezdeni.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) arra hívta fel a figyelmet, hogy a TAO-beruházások lényege, hogy ezeket nem az önkormányzatok bonyolítják le. Az alpolgármester ezért „a lehető legtávolabb szeretne maradni” a beruházás pénzügyi kontrollálásától, de úgy vélte, hogy az egyesület felügyelőbizottsági (FEB) ügyrendjének módosításával van lehetőség az ellenzéki kontrollra. Szerinte azzal, hogy a város a beruházáshoz ad 700 millió forintot a Belügyminisztériumnak, legfeljebb azt kérheti számon, hogy ezt az összeget a létesítményre költötték-e.

A közgyűlés ezt követően elfogadta, hogy két tagot delegáljon az egyesület felügyelő bizottságába.

Juhász Tibor, az AVUS elnöke azt mondta, az egyesület ahogy eddig, úgy a jövőben is eleget tesz a városvezetés kéréseinek.

A közgyűlés végül elfogadta a napirendi pontot.

Forrás: alon.hu