2024.06.15, Szombat

"A tégla- és cserépgyártók az esztendő első hónapjaiban évek óta nem látott mennyiségben adták el termékeiket, a kereskedők szinte minden készletet felvásároltak" – nyilatkozta a Magyar Időknek Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség (Matész) elnöke. Hiányra ugyanakkor nem kell számítani, az építőanyag-gyártók a szakember szerint felkészültek a rohamra.

"Ez az iparág hét-nyolc éve még 40 ezer lakás építését szolgálta ki megfelelően. Nincs tehát másra szükség, mint a leállított termelőkapacitások megnyitására" – magyarázta.

A Matész elnöke rámutatott, a kormány lakásépítést serkentő döntéseinek jelentős hatása lesz többek között az építőanyag-iparra is. A bevezetett intézkedésekre – különösen a kisebb forgalmi adóra – viszont nemcsak négy évre, hanem legalább egy évtizedig szükség lenne szerinte. Mindez abból a szempontból is fontos, hogy az ágazatnak jelentős a munkaerőigénye.

A szervezet elnöke szerint sok helyre a jelenleg közmunkát végzőket is fel lehet venni, miközben máshol is vannak tartalékok. "A kényszerből külföldre távozó, illetve a nyugati országrészből ingázó, családjukat sokszor csak hét végén látó szakmunkások egy része haza fog jönni, különösen, ha a vállalatok megfelelő béreket tudnak biztosítani" – mondta Kató Aladár, hozzátéve, hogy a szakma még most pozicionálja magát az új helyzetben, és ha drasztikusra nem is, de némi drágulásra számítani kell az építőanyagok piacán.

"Az előző években szinte alig működő építőanyaggyárak ismét nagyobb fokozatra kapcsolhatnak, a háttéripar jelentősen nőhet a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően" – mondta a lapnak Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, új beruházások egyelőre nem várhatók, hiszen a kapacitások rendelkezésre állnak, azokat csak újra kell indítani szükség esetén. Gódi Attila hangsúlyozta, az építőanyag-ipar felfutása a szállítással foglalkozó cégeknek is több megrendelést hoz, ráadásul a feketepiac jelentősen szűkülhet az ötszázalékos forgalmi adóval. Szerinte a makrogazdasági környezet is kedvezőnek tűnik ahhoz, hogy a lendületet vevő lakásépítési hullám kitartson legalább az évtized végéig.

Mindez a munkaerőpiacra is jó hatással lesz: tízezer új lakás építése ugyanis mintegy 40-50 ezer embernek ad munkalehetőséget. Gódi Attila szerint, ha ennyivel több lakás a tavalyi mélyponthoz képest nem is épül majd, az idei adat több ezerrel haladhatja meg a 2015-öst, amikor 7612 lakóingatlant építettek föl.

Ezzel együtt az egyik legnagyobb kihívás szerinte a munkaerő-ellátottság lesz. A modern építőanyaggyárakban ugyanis hozzáértő szakemberekre van szükség, csakhogy kevesen felelnek meg a specifikus elvárásoknak. "Gyárainkból néhány perc alatt egy komplett családi házhoz való tetőfedő anyag jön ki. Ehhez jól felkészült szakemberek összehangolt munkájára van szükség. Már tavaly is nehezen találtunk egy-egy munkakörbe megfelelően képzett munkatársakat, és ezzel minden bizonnyal nem vagyunk egyedül" – fogalmazott Gódi Attila.

(magyaridok.hu)

Galéria

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.Iparági híreképítőipari gyártók