2024.05.25, Szombat

 

Papp László  kiemelte:

Az, hogy a debreceni repülőtér vasúti átrakóval is rendelkezik, olyan erőssége, ami kiemeli a régiós vetélytársak, a kassai, a nagyváradi, a temesvári és a kolozsvári repülőterek közül.

A régió gazdaságfejlesztése szempontjából hihetetlen előny, hogy decembertől a hajdú-bihari megyeszékhelyet London, Párizs, Brüsszel, Milánó, Eindhoven és Malmö repülőtereiről közvetlen, menetrend szerinti járatokkal lehet majd elérni - így a polgármester.

Nincs megállás!

Az ötezer négyzetméter alapterületű nagy belmagasságú csarnokrészt, valamint 3 szinten összesen háromezer négyzetméter iroda és szociális helyiségeket magában foglaló Innovációs és Inkubációs Központ több funkciót lát majd el a jövőben. Egyrészről helyet biztosít high-tech termelés, valamint magas hozzáadott értékű logisztikai szolgáltatások számára. Másrészről pedig a Debreceni Nemzetközi Repülőtér megnövekedett forgalmához kapcsolódóan helyet biztosít a terminálfunkciók, a légitársaságok és a kapcsolódó kiszolgáló vállalatok tevékenységének és szolgáltatásainak magas színvonalon történő végzéséhez

- fogalmazott Herdon István, a Xanga vezérigazgatója.

2015. novemberére a létesítmény 80%-os készültséget ért el, a munkálatok azonban tovább folytatódnak a konkrét bérlői igényeknek megfelelő belső kialakítással. A XANGA csoport jelenleg közel 15 vállalkozással folytat tárgyalósokat, akik a magas technológiai színvonalú bérlő-specifikus kialakítást követően jövő év közepén kezdhetik meg tevékenységüket az Innovációs és Inkubációs Központban - hangzott el a keddi bokrétavatón.

Háttér információ

A XANGA cégcsoport mintegy 3 milliárd forintos befektetésének (ebből 1,4 milliárd forint EU-s forrás)  köszönhetően trimodális – azaz háromféle közlekedési (szárazföldi, légi és vasúti) eszközt kombináló – logisztikai bázis épült meg a debreceni repülőtéren.

A beruházás első lépéseként 2013-ban felújítottak és üzembe helyeztek 3 iparvágány szakaszt, melyek a repülőteret a debreceni Nagyállomással kötik össze. Szintén megépült egy 2.000 m2 alapterületű fedett vasúti átrakó, körülötte nagy teherbírású térburkolattal.

2014-ben a projekt következő beruházásaként a vasúti iparvágány és a fedett átrakó mellett megépült egy 4.000 m2 nagyságú ipari csarnok, mely a hagyományos logisztikai funkciókon túlmenően magas színvonalú gyártó technológia fogadására is alkalmas.

A projekt negyedik – volumenében a legjelentősebb ütemének – a 8000 m2-es Innovációs és Inkubációs Központnak az építése 2015. májusában kezdődött el. A létesítmény 5.000 m2 nagy belmagasságú csarnokrészt, valamint 3 szinten összesen 3.000 m2 iroda és szociális funkciókat ellátó helyiségeket foglal magában. A betelepülő vállalkozások a belső munkálatokat követően jövő év közepén kezdhetik meg tevékenységüket a létesítményben.

A következő években a XANGA csoport a trimodális központot további épületekkel bővíti, így összesen 50.000 m2 termelő, szolgáltató és logisztikai csarnok felület áll majd rendelkezésre.

Forrás: civishir.hu

Galéria