2024.06.24, Hétfő

A koncessziós engedélyt az állam vagy önkormányzat nyújthatja: törvényben meghatározott tevékenységek – jelen esetben a szénhidrogén és a geotermikus energia kitermelése - gyakorlásának jogát engedi át, díj ellenében, határozott idejű szerződés keretében. Közben a jogosultaknak időben és területileg is korlátozott piaci monopóliumot biztosít.

A most kiírt koncessziók esetében a lehetséges befektetők szénhidrogén kutatása, feltárása és kitermelése céljából Bázakerettye, Bucsa, Heves, Jászárokszállás, Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat településeken nyújthatnak be pályázatot. Emellett 520,8 négyzetkilométeres, Győr környéki területen lehet pályázni a geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására.

A geotermikus energia használatára a térségben van már példa: Győrhöz közel, Bőnyben található Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központja. Itt a PannErgy fúrta a kutakat, a beruházást tavaly novemberben adták át. Azóta a Győri Geotermikus Projekt új fázisba lépett, amelynek megvalósításához hitelt vett fel a CIB Banktól a PannErgy.

A koncessziós pályázatokat 2016. szeptember 27-én és szeptember 28-án lehet személyesen benyújtani, elbírálásuk a benyújtást követő 90 napon belül várható. A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 évig tart. A koncesszió egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható.

A koncessziós díj legkisebb összege nettó 45 millió forint, a pályázaton való részvételi díj 1,5 millió forint, s emellett a pályázónak 15 millió forintos pályázati biztosítékot kell letennie.

(mbfh.hu, kisalfold.hu)

GyőrEnergetikageotermikus energia