2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Ezzel a kelet-alföldi kerékpárúttal már a nyár elejére elkészül a HE-DO
Fotók: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Ezzel a kelet-alföldi kerékpárúttal már a nyár elejére elkészül a HE-DO

magyarepitok.hu

2020.04.20. 10:53 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházással elkészül a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárút egy újabb jelentős szakasza.

Hirdetés

Beemelték a Tépe és Berettyóújfalu között épülő több mint 8 kilométer hosszú új kerékpárút műtárgyának két előregyártott vasbeton hídgerendáját. A Nagy-ér csatorna feletti munkálatokat a kivitelező HE-DO Kft. végzi az alvállalkozó KM Építő Kft. közreműködésével. 

 

A nettó 945 millió forintból megvalósuló beruházással elkészül a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárút egy újabb jelentős hosszúságú, még hiányzó szakasza.

A NIF Zrt. által kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező HE-DO Kft. a már említett több mint 8 kilométeren:

  • 2,5 méter széles, 2x1 sávos kerékpárutat épít,
  • a sávok közötti 0,25 méteres biztonsági sávval,
  • süllyesztett szegélyekkel,
  • illetve mindkét oldalon 0,5-0,5 méter széles padkával.

A most épülő, két szakaszból álló kerékpárút az M4-es gyorsforgalmi út megvalósítása során már megépült kerékpárúthoz csatlakozik. Az egyik szakasz a tépei Rákóczi utca és az M4-es gyorsforgalmi út között épül 4,9 kilométer hosszon, míg a másik, 3,4 kilométeres szakasz az M4-es gyorsforgalmi út és a berettyóújfalui hipermarket között kerül kialakításra.

 

A munkálatok során a régészeti feltárással is számolni kellett a szakembereknek

A tavaly szeptemberi ünnepélyes alapkőletétel után mindkét szakaszon a régészethez kapcsolódó földmunkák és a régészeti feltárások indultak meg, amelyek egészen novemberig elhúzódtak. Ennél fogva a HE-DO Kft. szakemberei csak a feltárásoktól érintetlen területeken tudták megkezdeni a kerékpárút építését.

 

 

„A munkaterület átvételét követően a régészeti kutatások miatt a tépei oldalon 3,5 kilométer hosszú, míg a berettyóújfalui oldalon mintegy 2,2 kilométer hosszú szakaszon tudtunk zavartalanul dolgozni” – számolt be az új kerékpárút munkálatairól Gajdos Richárd, a HE-DO Kft. építésvezetője.

A régészeti munkák befejezése után idén január közepére elkészült a teljes 8,3 kilométeres hosszon a meszes talajstabilizáció.

„Márciusra befejeztük a védőréteg építését és folyamatosan zajlott a kerékpárút monolit szegélyének kialakítása. Azon szakaszokon, ahol az út mindkét oldalán megépítettük a szegélyt, ott a mechanikai stabilizáció építése is megkezdődött. A napokban jutottunk el a Nagy-ér csatorna feletti kerékpáros híd egyenként 16,8 méter hosszúságú, 2 darab vasbeton hídgerendájának beemeléséhez. A következő időszakban folytatódik a szegélyek építése, valamint a berettyóújfalui részen egy nagyjából 600 méter hosszú szakaszon aszfalt próbabeépítést végzünk majd” – mondta Gajdos Richárd.

A beruházás várható befejezési határideje 2020 júniusa.

ÚtépítésHE-DOKM Építő Kft.kerékpárútBerettyóújfaluTépeNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)DebrecenNagyvárad

Hírlevél

Hirdetés