2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Felépült az ország legnagyobb naperőműve, 8500 háztartást lát el
dunaujvaros.com

Felépült az ország legnagyobb naperőműve, 8500 háztartást lát el

mti.hu

2019.03.06. 11:31 - Gyöngyösi Klaudia

Több ezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás, ez jelentős előrelépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben.

Hirdetés

Kedden átadták az ország legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőművét Pakson. A naperőmű, az atomerőműtől néhány kilométerre található, egy több mint 51 hektáros területen. Az létesítmény nagyjából 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja, ez közel 8500 háztartásnak felel meg. A legmodernebb technológiával rendelkező naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes.

 

Az erőműnek hála, kevésbé károsítjuk a levegőt

Az MVM Zöld Generáció Kft. koordinációjával létrejött beruházás jelentős lépés a hazai villamosenergia-termelésben. Így éves szinten több mint 22 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Ez megfelel 10 ezer személyautó éves károsanyag kibocsátásának.

A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkára szerint: Paks mostantól nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló energia, ezen belül is a napenergia magyarországi központjává válik.

Mi épül?napenergiaPakserőmű

Hírlevél

Hirdetés