2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Hídépítésre készül a veszprémi elkerülő beruházásán a Strabag
A kép illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Hídépítésre készül a veszprémi elkerülő beruházásán a Strabag

magyarepitok.hu, nif.hu

2020.06.10. 17:29 - Szabó Ákos

A balatoni dugókat várhatóan jelentős részben megszüntető útépítés nemrég rajtolt el.

Hirdetés

Áprilisban vette át a munkaterületet a Strabag Építő Kft. a veszprémi déli elkerülő négysávosításán, a beruházás már zajlik: legutóbb májusban zártak le egy 1,3 kilométeres pályaszakazt az építkezéshez júliusig. Június 10-től pedig az Almádi és Füredi csomópont közötti kerékpárút-átvezetést zárták le, mivel egy kerethíd kiépítéséhez bontási munkákat végeznek előkészületként.

 

 

Az összesen 25,84 milliárd forintos projektben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásával nagyot lép előre az Észak-Balaton közlekedése, 7,5 kilométeren újul meg, illetve bővül 2x2 sávosra az út. A fejlesztés megyeszékhelytől keletre fekvő litéri leágazás és a balatonfüredi csomópont közötti pályán zajlik:

  • ebből a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakasza a litéri csomópont és a budapesti csomópont között jelenleg is négysávos.
  • A budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között viszont csak háromsávos az elkerülő.
  • Az almádi és a füredi elágazás közötti 1 km-en újra négysávos,
  • ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő csatári csomópontig közel 6 kilométeren keresztül már csak kétsávos.

 

Mivel a tó északi partjára tartó autósok egy része a közvetlenül a part mentén futó út helyett erre kerül, ez nagy forgalmat jelent, amitől rendszeresen dugók alakulnak ki. Az új út ezeket szünteti majd meg: ezzel a veszprémiek és az áthaladó autósok is jól járnak majd.

 

Három híd is épül

Az elhasználódott pálya felújításán és szélesítésén kívül a 8-as főút általános fejlesztésére is sor kerül még. Ennek során többek között elkészül 3 híd (különszíntű csomópont), a Budapesti útnál, az Almádi útnál, illetve a Füredi útnál. Összesen 6 szintbeli csomópontot is átadnak, illetve fejlesztik a 73-as és a 7217-es utak, valamint a Dornyai Béla utca és a Tirat-Carmel utca egyes szakaszait is.

ÚtépítésStrabagVeszprémelkerülő útútépítésútfelújításBalatonhídépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés