2024.02.26, Hétfő
Látványos videón az Európában is egyedülálló szerkezetű tiszaugi híd építése
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Látványos videón az Európában is egyedülálló szerkezetű tiszaugi híd építése

magyarepitok.hu

2021.02.23. 16:20 - Kolinek Nóra

Az M44-es gyorsforgalmi út Tisza-hídjának építéséről készült videót a Duna Aszfalt tette közzé.

Hirdetés

Legutóbb tavaly novemberben számoltunk be az M44-es gyorsforgalmi út új, tiszaugi hídjának építéséről, amikor a folyó felett már összeért a két hídrész. Az M44-es út Lakitelek és Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakaszának építése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában és a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésével jön létre.

Az útszakaszon kialakítás alatt álló új Tisza-híd a Duna Aszfalt Zrt. fővállalkozásában, az A-Híd Zrt. alvállalkozásában és a Pannon 2010 Zrt. generál tervezésének részeként az Uvaterv Zrt. tervei alapján valósul meg. Az ekhós szekérre emlékeztető új felszerkezet zsaluzatát a PERI termékeiből állították össze.

 

 

Európában is egyedülálló kialakítású műtárgy

Az új tiszaugi Tisza-híd olyan egyedülálló szerkezet lesz, amelyből Európában egyetlen sincsen, és a világon is csak néhány hasonló épült. A híd teljes hossza 556 méter, melyből a 307 méter hosszú mederhíd szakasz biztosítja a folyó feletti közlekedést.

A pilonok deformált ellipszis alakúak, ami nagyon egyedivé teszi a látványt. A szerkezetet ekhós szekérhez hasonlítják. A ferdekábeleken függesztett hídpálya pedig legyező formájú szabad kábel elrendezéssel lesz a pilonokhoz rögzítve. A híd pilonok végső magassága 41,6 méter lesz.

 

 

A 10 kilométeres kétszer kétsávos gyorsforgalmi útszakaszon összesen hét híd épül. Az útvonal csatlakozik a 2019-ben átadott M44 autóút Tiszakürt-Kondoros szakaszához. A híd kivitelezése 2019 januárjában kezdődött, és ütemtervnek megfelelően halad, a műszaki átadás-átvételt várhatóan 2021. augusztus végén fejezik majd be.

A kivitelező Duna Aszfalt a Facebookon oldalán publikálta a különleges kialakítású híd munkálatairól készült videót, melyet a Magyar Építők munkatársai készítettek.

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.A-Híd Zrt.Peri Kft.Uvaterv Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Pannon 2010 Zrt.M44-esTiszaugtiszaugi híd

Hírlevél

Hirdetés