2024.03.02, Szombat
Sétánnyal újulhat meg pesti rakpart a Kossuth Lajos tér és a Margit híd között
Fotó: Kerpel-Fronius Gábor/Facebook

Sétánnyal újulhat meg pesti rakpart a Kossuth Lajos tér és a Margit híd között

mti, magyarepitok.hu

2021.05.18. 18:24 - Szabó Ákos

A fejlesztésre a Strabag tette a nyertes ajánlatot.

Hirdetés

Megszületett a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részének megújításáról szóló közbeszerzési eljárást lezáró döntés, a szerződés május 26-ától megköthető – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményéből. A tájékoztatás szerint a rakpartok gyalogosbarát megújítása a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részén kezdődik mintegy 500 méteres szakaszon a gyalogos kapcsolat kialakításával, a Főmterv Zrt. tervei alapján.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer ajánlatokat összegző dokumentuma alapján a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. tette a legolcsóbb és egyben nyertes ajánlatot mintegy 1,12 milliárd forint értékben, alvállalkozóként pedig a Strabag Általános Építő Kft. is részt vehet majd a kivitelezésben. A projektre öt érvényes és további 2 érvénytelen ajánlat érkezett összesen.

 

Gyalogos sétányt alakítanak ki

A munkálatok során

  • szélesítik majd a járdát,
  • növelik a forgalomcsillapított szakaszt,
  • kiveszik a szalagkorlátot az útpálya mellől és fákat ültetnek.

Az út felújításával egy időben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak ki, a gépjárművel sebességét pedig óránkénti 30 kilométeresre csökkentik.

 

Az emberközeli Duna-part a cél

A közlemény kiemeli: a beruházás célja egy egységes, emberközeli, rekreációs helyszínként szolgáló Duna-part kialakítása a pesti oldalon, a Carl Lutz rakparton már kiépült sétány folytatásaként.

A gyalogos sétány arculata a rakpart Parlament előtti szakaszához fog illeszkedni, gránit kockakő burkolattal és 35 fával.

A sétány kialakítása érdekében a Markó utcai lehajtó támfalát a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével átépítik. A sétány a Margit híd környezetében többnyire 5-6 méter széles lesz a lépcsős partfal északi végpontjánál egy kiszélesedő térrésszel és az oda vezető új gyalogos-átkelőhellyel. A Margit hídtól délre fasor lesz a sétány középvonalában.

Az Id. Antall József rakparton a Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér közötti szakaszon megmarad a közúti funkció 2x1 forgalmi sávon, és gyorsabb, könnyebb gyalogos lejutási lehetőséget biztosítanak a felső rakpartról a Duna-partra.

ÚtépítésStrabagpesti rakpartBudapestBelváros-Lipótvároszöld megoldásokFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés